Лютви Местан призова „българските премиери“ за разговор за олигархията - „да започнем дълбокия разговор, който да доведе до катарзис, но няма да проведем този разговор без премиерите“.

В студиото на бТВ той не спомена нито веднъж името на министър-председателя Бойко Борисов, но на няколко пъти отправи реплики към него.

Разговорът за олигарсите не е възможен без разговора за българските премиери. Олигарсите са продукт на българските премиери.“

МЕСТАН СЕ ОБЯВИ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И БОРБА С ОЛИГАРХИЯТА

Бившият председател на ДПС не отговори директно на въпроса дали в бившата му партия има олигарси.

Олигархът има връзка не просто с политическия елит, а с властта. Не може да разглеждате олигархията просто в рамките на една или друга партия. Олигархията е продукт на определена властова корекция в интерес на определени личности...

В България или няма олигарси и по тази причина премиерите не знаят кои са олигарсите, а ако има олигарси, компетентният орган, който може да отговори на този въпрос, са българските премиери.“

Лютви Местан не приемал и премиерът, и президентът да говорят абстрактно за олигархията. Той не спомена и името на Делян Пеевски, но отговори на въпроса какво е влиянието на депутата в ДПС и в държавата:

Мисля, че е значително влиянието му. Точно от това значително влияние е продуцирана тезата, че ДПС се определя като партия на бизнес-интересите. От една страна е искреният мотив, с който избирателите гласуват за своите права и свободи, а второто лице е в начина, по който този искрен вот се използва за удовлетворяване на бизнес-интереси. Неслучайно публичният образ на ДПС е здраво скрепен за мита за олигархичната партия.“

На директния въпрос олигарх ли е Пеевски, Местан каза:

„Ще развалим неделното настроение на българските премиери“.

След което даде дефиниция на олигарх:

„Когато държат под контрола си всички регулатори и са във връзка с властта, тогава вие имате богат човек, който трупа капиталите си за сметка на други бизнесмени.“

Поредицата от отменени търгове през последните две седмици, които се свързват с фирми около Делян Пеевски, Местан коментира кратко:

„Инстинктът му (на Бойко Борисов – б.р.) е подсказал, че задкулисните връзки не могат да останат в тайна от българското общество“.

Лютви Местан обяви, че бъдещата му партия ДОСТ ще бъде „пронатовска и антиолигархична“.

МЕСТАН ОБЯВИ ОБРАТНО БРОЕНЕ ЗА ДПС

След проведеното събрание на Инициативния комитет за новата партия ДОСТ, Местан си постави срок до 9 април да проведе учредителна конференция.

„Едва тогава ще се види на колко приятели може да разчита партията на приятелите“.

Местан уточни, че на турски език от персийски ДОСТ означава не просто приятел, а верен приятел. Той очаквал много последователи, защото на 17 декември „д-р Ахмед Доган разцепи ДПС със своята „визионерска“ реч“.

След като се усетиха, че тази реч предизвиква истинско ценностно разцепване на ДПС, след като разбраха, че критична маса избиратели не са съгласни с речта на лидера на ДПС, след като осветиха сами проруския си корен, побързаха да подменят мотива за отстраняването ми. Архетипът на избирателя на ДПС е евроатлантически“, обясни Местан.

Изгоненият председател на ДПС призна, че мълчал в името на единството.

„Превърнахме единството във фетиш“.

Лютви Местан отрече новата му партия да има връзка с Турция и с президента Реджеп Тайип Ердоган. Но кампанията в медиите с подобни твърдения имала цел:

„Целта е да се даде повод на специалния инструментариум на държавата да попречи на официалната регистрация на ДОСТ“.

Местан отрече да е ходил в Турция в тези два месеца. Отрече и да познава сина на Ердоган, каквито публикации се появиха в медиите на Пеевски.

Бившият председател на ДПС не пожела да даде оценка за политиката на Ердоган:

„Реджеп Тайип Ердоган е първият пряко избран президент на република Турция. Той спечели изборите още на първия тур и вотът на гражданите трябва да бъде уважен. Не е моя работа да се бъркам във вътрешната политика на която и да е друга държава. Не може да искате от един български политик да дава генерална оценка на държавния глава на една друга държава.“