Огнян Даскарев е журналист и преводач, живял дълги години в САЩ. Член е на Института за свободен капитализъм "Атлас". Завършил английска филология във Великотърновския Университет, в момента живее в София.

Доналд Тръмп е класически символ на американската мечта – егоист, преследващ парите и успеха, сякаш изскочил от книгите на Айн Ранд.

На 25 февруари т.г. се състоя поредният дебат на десните кандидати за президент. Те са трима основни – Доналд Тръмп, Марко Рубио и Тед Круз. Рубио се отличи, защото неуморно нападаше Тръмп, който засега води в състезанието. Тед Круз също нападаше Тръмп, който постоянно трябваше да се отбранява и така изяде почти цялото време на другите двама кандидати без никакъв шанс – д-р Бен Карсън и Джон Кейсик.

В един миг Карсън с отчаяние и горчивина изрече: „Няма ли кой да ме нападне?”. Очевидно добрият доктор (Бен Карсън е симпатичен и почтен човек, но не става за политик) искаше да отговаря на нападки, за да стане център на внимание. Рубио се представи най-добре, защото успя да смути (донякъде) Тръмп с въпросите за данъчните декларации на милиардера, подробности за здравния му план и отдавнашни нарушения при наемане на незаконни имигранти на работа.

Това е последният дебат преди свръхвторника – първичните избори на десницата в 12 щати на 1 март т.г., които най-вероятно ще бъдат спечелени от Тръмп, с изключение на Тексас. Там почти сигурно ще спечели Тед Круз, сенатор от Тексас.

Но важното според мен, е че никога досега (освен при избора на Рейгън за президент) Републиканската партия (амер. десница) е толкова разделена. Целият десен елит (!) е ужасен от неудържимия възход на Тръмп, непоносим за елита човек, който не е политик, говори, каквото си иска и постоянно злепоставя десницата, но въпреки това изглежда именно него десните избиратели ще определят за кандидат за президент на половината Америка.

Известните десни анализатори Карл Роув, Дейвид Френч, Чарлс Краутхамър и още легион, като тях непрестанно внушават, че Тръмп ще бъде победен от Хилари Клинтън, най-вероятен кандидат на Демократическата партия (амер.левица). Затова анализаторите внушават на десните избиратели, че Тръмп е катастрофа за десницата, защото ще бъде причината за победата на Х. Клинтън, която е ляв радикал и е символ на злото за републиканците. Според социологическите проучвания на сайта Real Clear Politics, средната цифра на 10 големи агенции показва, че Х. Клинтън побеждава Тръмп с 2.8%. But not so fast, както често казват в Америка.

Според мен най-вероятният следващ президент на САЩ ще бъде Доналд Тръмп. Ето защо:

- Според левия сайт Politico, 57% от избирателите сега са „гневни” на политиците и Конгреса във Вашингтон. Точно тук е голямата сила на Тръмп – той безспирно повтаря, че изразява чувствата на обикновените хора, които са недоволни до ярост от политиците.

- Във всички първични избори досега Тръмп спечели мнозинството от испаноговорящите американци, най-голямата малцинствена група. Най-вероятно мнозинството от испаноговорящите в страната ще подкрепят Тръмп, въпреки тирадите му против незаконните имигранти от Мексико. Това е незаменимо предимство.

- Според социологическите проучвания на Real Clear Politics мнозинството от независимите избиратели /гласуващите шарено – наляво и надясно, т.е. центърът/ няма да подкрепят Тръмп. Но някакси не вярвам на социолозите в този случай, защото разговарям често именно с такива избиратели – ВСИЧКИ ми казват, че ще гласуват за Тръмп. А ако той спечели независимите – президентството е негово.

- Хилари Клинтън се ужасява от Тръмп, въпреки показната и самоувереност и самодоволни пози, защото отлично разбира горните доводи. Тя е опитен политик и знае, че Тръмп е точно, като нея – безскрупулен, безмилостен, изключително умен, непредсказуем популист, който за секунда няма да се колебае да я каля и напада почтено или не. Хилари, безчестна и лъжлива личност заслужава именно такъв враг, но той е с огромно предимство – за разлика от нея не носи бремето на политиката и нещо по-важно - не е тежко корумпиран, като нея.

Забележете как Клинтън веднага отстъпи и млъкна след като обвини Тръмп, че е против жените. Защо? Защото той незабавно и отговори в Туитър, че най-малко тя, която десетки години покрива и се примирява с половите подвизи на съпруга си има право да бъде защитник на жените! Тръмп ясно каза на Х.Клинтън, че подробно ще разказва за тези подвизи, както и за неотречените твърдения, че Бил Клинтън е изнасилвал жени с мълчаливото одобрение на съпругата си.

- Тръмп е облечен от глава до пети в могъща броня от непукизъм. Целият политкоректен свят го ругае, 580 хил.британци се подписаха да не бъде допуснат във Великобритания, заради изказването му против мюсюлманите, основните лица и медии /дори и Фокс нюз е против него!/ на собствената му партия не спират да го проклинат, няма голяма медия в Европа и Америка, която да не го напада. Ругатните против Тръмп се превърнаха в световна мода, дори и българските „десни” с големите кавички неуверено се упражняват върху него.

Когато пусна телевизора/радиото след няколко минути се появява някой, който започва безотказно да ругае Тръмп. И какво? Отговор: нищо. Безстрашният Тръмп говори, каквото мисли, изобщо не обръща внимание на ругатните и печели убедително първичните избори. Могъщата броня от анти-политкоректност е от най-силните оръжия на Тръмп - така той импонира на мнозинството от американците, които са отвратени от колосалните политкоректни идиотщини на американските медии и политици, особено левите. Безстрашният Тръмп не се поколеба да се скара дори с папата, който се изложи с недостойния си отговор на предупреждението на милиардера да не се бърка в американската политика.

- За разлика от всички кандидати, леви и десни Тръмп сам плаща за кампанията си - не зависи от никакви лобистки групи и интереси. Т.е. той не може да бъде купен от никого, което не може да се каже например за Бърни Сандърс, ляв радикал, който със сигурност зависи от крайната американска левица, която финансира кампанията му. Другият ляв радикал Х. Клинтън взима дебели чекове за кампанията си Goldman Sachs и от кого ли не на Уолстрийт, въпреки, че както обикновено лъже, че не взима.

- Тръмп е олицетворение на американската мечта – да, на американската мечта! Този красив израз има все още огромно значение, въпреки хулите на антиамериканците. Доказателство за това е всекидневието в Америка. Вярно, Тръмп е наследил около милион от баща си, но днешните му активи възлизат на 4 милиарда долара. Той е класически егоист, преследващ парите и успеха, сякаш е герой на Айн Ранд. Именно хора, като него построиха Америка.

- Тръмп все повече се превръща в кандидата на обикновените американци, бели, черни, испаноговорящи. Това значи, че ще привлече огромен брой от избирателите на Демократическата партия, вкл. и някогашните Reagan Democrats.

- Не на последно място – Тръмп има чудесно семейство, съпругата му ще бъде изключително стилна и красива първа дама на Америка, което не е без значение за избирателите.

Разбира се, горните аргументи не означават, че Х. Клинтън лесно ще загуби. Тя е колкото безчестен, толкова и амбициозен и безжалостен човек. Зад нея ще застанат всички големи американски медии, (без Фокс нюз, “Уолстрийт джърнъл” и някои по-малки медии) крайната и умерената левица, Холивуд, почти цялата академична общност, лявата интелигенция, както и голяма част от Уолстрийт.

Сигурен съм, че негласно левият ЕС с малки изключения, всички големи леви западноевропейски медии (БиБиСи, Дойче веле, Монд и прочие), лявата западноевропейска интелигенция, също ще подкрепят кандидата на демократите. Х. Клинтън ще разполага със стотици милиони долари, за да каля и атакува основателно или не, Тръмп. Тук той е много уязвим, защото всички милиардери и милионери по света са уязвими. Не се става лесно богат, това винаги е с цената на мъчителни компромиси.

Сигурен съм, че забравени от десетилетия врагове ще изплуват от небитието и насърчавани от Х. Клинтън ще нападат неуморно, денонощно Тръмп. Всяка негова слабост, нарушение, недоглеждане, грешка - волна или неволна от миналото ще бъдат използвани без остатък, целенасочено и устремно.

Но Тръмп прекрасно знае как да се защитава и винаги отговаря с тежък удар на удара.

Светът очаква с нетърпение грандиозното зрелище, титанична битка за най-могъщата институция на планетата.