Един от архитектурните символи на стара София е пред събаряне. Сградата на бившия театър „Ренесанс“, по-късно кино „Възраждане“ и профсъюзен дом „Георги Димитров“, а в по-нови времена и дискотека „Син Сити“ ще бъде премахната, съобщи неотдавна собственикът й. Можем да го приемем като поредната крачка към заника на чалгата – но по стара българска традиция това няма да остане без последици и за културата. Ще бъде заличено едно бижу. За намерението пише настраницата си във Фейсбук инициативата „Спаси София“ и призовава да се спре безумното намерение.

„Емблематичната сграда, помещавала бившия театър Ренесанс, впоследствие кино „Възраждане“, профсъюзен дом „Георги Димитров“, а в по-нови времена и меката на чалгата – „Син Сити“, си отива. Поредният символ на София ще бъде заличен и архитектурното ни наследство ще понесе непоправим удар“, заявяват от „Спаси София“ в отворено писмо, разпространено в социалната мрежа.

В писмото още се казва, че собственикът на сградата – бизнесменът Красимир Георгиев, има намерение на мястото на зданието да вдигне хотел. Според него и много други стари сгради по булевардите „Мария Луиза“, „Христо Ботев“ и „Константин Величков“ също трябвало да се съборят, за да се построят на тяхно място модерни бизнес центрове.

„Тоест там, където е най-голямото насищане на стари, крайно ценни за София сгради… трябвало да се събаря и строи ново – пишат от „Спаси София“. – Ето толкова им разбира главата на някои – те знаят само да рушат, нямат никакво уважение към историята и историческото ни и архитектурно наследство. За тях реставрация на архитектурни шедьоври не е опция.“

От инициативата поясняват, че сградата още преди години е била извадена от списъка с паметници на културата.

Според работници, бившето кино „Възраждане“ трябвало да се събори до два месеца, пишат от „Спаси София“. Затова и призивът им е за незабавни протестни действия, за да се спре разрушението.

„Приятели и наши последователи, нека се обединим и спрем това безумие. Нека вдигнем шум и накараме тази спряла държава и администрация да се задвижи и поне веднъж да защити обществения интерес. Нека не допускаме София да бъде осакатена заради поредната новопостроена буца на мястото на сграда била паметник на архитектурата!“, призовават от движението.

От Министерство на културата съобщиха пред „Площад Славейков“, че сградата никога не е била изваждана от регистъра на паметниците на културата. Радка Петрова, директор на „Връзки с обществеността“ във висшето арт ведомство, обясни, че при тях не е постъпвало искане сградата да бъде събаряна, нито да бъде извадена от списъка на паметниците на културата.

Площад Славейков