Проектът "Посейдон" за газопровод от Русия под Черно море до България, Гърция и Италия не е сред приоритетите на Европейската комисия. Тя няма нито подробна информация, нито някакви възражения срещу него на този етап. Това заяви днес Анна-Кайса Итконен говорителка по въпросите на енергетиката в Комисията.

"Това е съобщение на три частни компании, което ние отбелязваме. За нас приоритетни са текущите проекти в стратегията на Енергийния съюз", каза тя, визирайки т.нар. Южен газов коридор, т.е. Трансаанадолския и Трансадриатическия газопровод (Азербайджан-Турция-Гърция-Италия с разклонение към България между Комотини и Стара Загора) и двупосочните газови връзки между балканските членки на ЕС - България, Гърция и Румъния.

"Всички проекти трябва да са в съотвествие със законодателството на ЕС", добави тя.

Заместник-председателят на Комисията Марош Шефчович бе цитиран от руския бизнес интернет портал РБК по-рано днес да  изразява в Баку съмнения в ефективността на проекта, меморандум за който са подписали "Газпром", италианската Edison SpA и гръцката DEPA SA.

"Този акт беше просто декларация. Все още няма окончателна единна позиция за проекта. Във всеки случай ние сме длъжни да оценим неговата ефективност", бе цитиран да казва Шефчович.