На оперативно заседание на Министерски съвет днес мина Закона за предотвратяване на корупция и отнемане на незаконно придобитото имущество, известен като "Антикорупция". Това означава, че се представя основната характеристика на закона, но материалът тепърва започва своето съгласуване. Това обясни самата вносителка Меглена Кунева, която дойде в парламента за блиц-контрола на 1-во число от месеца.

Законът е раздаден на лидерите на парламентарни групи, по-късно ще бъде качен и ще се гледа и на нормално заседание на МС, обясни още Кунева.

"Знаете, че направихме февруари миналата година стратегия, която е приета от Министерски съвет, имаше законопроект, който Народното събрание не подкрепи през септември. И след това, тази година започнахме с много добри думи за закона, само че от страна на Европейската комисия", подчерта Кунева, и отбеляза, че ЕК го е нарекла "всеобхватен".

Тя обяви, че се надява до края на март проектът да е в НС.

"Органът е единен, на основата на Комисията за конфликт на интереси, на БОРКОР, на звеното от сметната палата, а в този вариант, който днес предложихме на оперативно заседание - и КОМПИ, Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Тоест, така допълнително се концентрират на едно място функциите за противодействие на корупцията, е се свързват по-добре с корупционното поведение и възможността да отнемане на необяснимо богатство," отбеляза още вицепремиерката.

Директорът ще е с 10-годишен стаж, зам.-директорите, лица с висше образование - със 7 годишен стаж.

Обхвата на закона включва лица, които са на висши държавни и други длъжностни, или такива, които имат правомощия да харчат обществени пари. Тези лица подават само една декларация за имущество пред общото бюро.

Предвидено е да се обявяват и чуждо недвижимо имущество и чужди превозни средства, подлежащи на регистрация, на стойност над 10 000 лв., които лицето трайно ползва (т. е. повече от 3 месеца), и обучения, ако еднократната им стойност надхвърля 10 000 лв.

Новост в закона е задължението за деклариране на имуществото и доходите и на лицето, с което задълженият е във фактическо съпружеско съжителство.

По-сериозни проверки ще се образуват ако има несъответствие при проверка на декларацията над 20 хил. лева.

Процедурата за отнемане на незаконно придобито имущество ще включва и „значителното несъответствие” между имуществото и нетния доход да е 120 000 лв., а не както досега – 250 хил. лева.

Спорните анонимни сигнали остават и по тях ще се прави проверка, но ако има достатъчно законодателства.

Кунева заяви, че има надежда законът да бъде приет.

"Както виждате, не съм се отказала в нито един от трудните моменти от работата по този закон, така че ще продължа да правя това, докато законът се приеме."