Пред същински парадокс са изправени родителите на деца с по-специален режим на хранене, навършили годините за записване в детско заведение. Оказва се, че градините, които могат да им осигурят адекватно според диетата им меню, се броят на пръсти, а единствената алтернатива за семействата е да поверят децата си на частници или да ги отглеждат сами вкъщи. 

"Проблемът е, че посещаването на детска градина и училище е задължително, а тези заведения не са в състояние да осигуряват специална храна. Внасянето й от родителите също е забранено. Това е "Параграф 22" ...", сигнализира за проблема Розалия Стоянова.

По думите й, децата, които ползват специфични храни или спазват диета, никак не са малко. Такива са малчуганите с диабет, алергия към протеина на кравето мляко, аутизъм, цьолиакия, болест на Крон и някои по-рядко срещани алергии. За всички тях е от изключителна важност да ограничават или изобщо да не поглъщат определени храни или съставки (например, захар, всякакви млечни продукти, тестени изделия и прочие), което означава детската градина да им осигурява отделно индивидуално меню. По-голямата част от заведенията в страната обаче не разполагат със собствени кухни, осигуряват храната чрез външни доставки и всички деца ядат едно и също. Поръчката на противоалергично или диетично меню обикновено се организира трудно и струва повече пари, затова директорите на детските градини рядко поемат тази отговорност.

"Бях подготвила всички документи за записване на дъщеря ми в кварталната детска градина и бях убедена, че за децата със специфични проблеми са предвидени специални бройки, отделно от класирането. Когато обясних на директора, че заради алергия детето ми не може да приема никакви млечни продукти, включително и ястия, съдържащи такива съставки, той ми отговори, че не може да поеме тази отговорност и отказа да приеме дъщеря ми. Принудихме се да я запишем в частна градина срещу пъти по-висока такса", разказа пред Клуб Z майката на 3-годишната Неви Вергиния Димитрова.

Казусът действително е "Параграф 22", защото за децата с диабет, алергии и други специфични проблеми действително са предвидени отделни бройки в детските градини. За тях държавата дори отпуска по-висока субсидия, защото се предполага, че и грижите са повече. В същото време обаче законът дава право на директорите на детски градини сами да преценяват дали могат да поемат отговорността за грижата към малчуганите с проблеми.

"Не мога да си позволя да подвеждам родители, нито да рискувам здравето на дете. Нашата градина няма откъде да набави диетично меню, а нямаме финансова възможност да оборудваме кухня и да наемем готвачки. Здравната инспекция не позволява да внасяме храна отвън, а частните кухни с хипоалергични менюта са прекалено скъпи. Просто няма как да си го позволим, дори със субсидията от държавата", призна за проблема директорката на една от градините в столичния кв. Лозенец, която обаче пожела да остане анонимна. 

От Министерството на образованието и науката потвърдиха пред Клуб Z, че вече са запознати с казуса и търсят възможно решение. Експерти по детско хранене обсъждат възможността за разкриване на общински кухни за изготвяне на специфичните менюта, които да помагат на детските градини. Другият вариант е да се отпуснат повече пари за осигуряване на персонални готвачи в заведенията или пък за сключване на дългосрочни договори с външни доставчици.

Каквото и да е окончателното решение на отговорните ведомства, Клуб Z ще продължи да следи темата.