Готови сме и чакаме новите източници на газ, коментира министър-председателят Бойко Борисов по време на официалната церемония по завършването на реконструираната компресорна станция "Лозенец", предаде "Фокус".

На церемонията присъстваха посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и още министри от кабинета. Бойко Борисов поздрави посланика и припомни, че в тази си дейност ние си кореспондираме и с американски фирми. Борисов каза още, че след 20 – 30 дни в Странджа ще заработят ощ две нови такива компресорни станции.

„Много „професори“ има в България, които казваха, че трябва да се направи диверсификация, но със старите съоръжения. Това не може да се случи. Сега с тези нови съоръжения вече е възможно“, заяви Бойко Борисов.

Премиерът припомни, че този проект е стартирал преди няколко години и за него са заделени 200 млн. лв. По думите му, целта е била да се подменят компресорите, както и рехабилитация на газопреносната мрежа.

„За да сме готови утре, когато конкуренцията е реалност, защото в момента светът разработва различни източници на газ - Египет откри две нови находища, Кипър – Южният газов коридор", допълни премиерът.

Той каза още, че започваме да строим и интерконектора с Турция.

„Подписали сме, чакаме и помагаме и на Гърция, за да стане по-бързо. До седмица започват разговорите с Румъния. Предстоят такива и със Сърбия. Ако там желаят може да се помогне от българска страна, защото разполагаме с добра администрация. Готови сме и чакаме новите източници на газ“, подчерта Борисов. „Като седнем на масата за преговори да имаме готова инфраструктура, така, че в близките 20 години ние да сме на пазара“.