Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл днес в Народното събрание искане за снемане на имунитет на народен представител от ДПС. Става дума за Илия Илиев, който според разследване на прокуратурата е съучастник в извършване на длъжностно присвояване в особено големи размери.

Илиев стана известен преди месеци със скандалните дори за тогавашния лидер на ДПС Лютви Местан изказвания за ранните бракове в ромската общност.

"Отидете в една дискотека и вижте 15-годишните с какви бюстове са", каза тогава Илиев, а малко след това от парламентарната трибуна обясни, че "при ромската общност ранните бракове са част от традицията и обичаите, които ЕС толерира като цяло".

Илиев каза още, че природата определя дали става въпрос за жена или дете. Местан ясно се разграничи от него.

Между 2007 и 2009 г. Илиев, тогава общински съветник в Русе, е контролирал чрез подставени лица три търговски дружества - „Розалия ММ“ ЕООД, „Енерджи груп 2003“ ЕООД и “Строителство и инвестиции“ ЕООД.  

Общо четири договора за строителна дейност са сключени с фирмите, но не те са свършили работата, а работници на самите възложители. 

На 11 декември 2007 г. например Национална кампания "Железопътна инфраструктура" и "Розалия ММ" ЕООД са сключили договор на стойност 999 560 лв с ДДС. Сумата е осигурена от държавния бюджет. Всички дейности по този договор обаче са изпълнени от работници и служители на железопътната секция на НКЖИ към град Русе.

Според общото разследване на Окръжна прокуратура - Русе и Софийска градска прокуратура, Илиев е взимал активно участие във всички преговори по договора. Плащанията са били обосновани от неистински документи с невярно съдържание, като строителни книжа, протоколи и фактури, които Илиев и осигурявал.

 

Година по-късно схемата е повторена с всички три фирми, като договорът този път е през Държавно предприятие "Транспортно строителство и възстановяване", със солидната сума 2 282 912 лв. с ДДС. Илиев отново участва в преговорите и урежда документите. Реално работата е свършена от местната жп секция, в работното им време. Работниците обаче не са получавали допълнителни средства извън заплатата си.

Прокуратурата констатира, че така Илия Илиев съзнателно е помогнал директора на железопътната секция и директора на поделението "Транспортно строителство и възстановяване" в Горна Оряховица да присвоят възложени на тях като длъжностни лица чужди пари.