Прокурорът от СГП Иван Гешев, който наблюдава делото КТБ, днес обвини в лъжа Бойко Атанасов по време на изслушване в етичната комисия на ВСС, предизвикано от думите на следователя.

Гешев (който през лятото на 2014 г. каза, че задържаните 3 счетоводителки от КТБ са заплаха за националната сигрност и поиска да останат в ареста, б.р.) изреди няколко от изявленията на Атанасов.   

"Той говори неистини. В изявлението си в "Биволъ" твърди, че Трети сектор (на столичното следствие) се занимава само с разпити на болни хора...

... Той заяви, че Втори отдел, част от който е, работят само по 212, ал. 5 (документна измама, б.р.)  Защо той не знае с какво се занимава отделът, т. е. - секторът, в който той работи, аз нямам обяснения, каза Гешев.

Той обърна внимание и на това, че следователят каза, че във Върховна касационна прокуратура са раздавани телефони на секретарки, докато няма материално оборудване за работа.

"Беше обяснено, че ВКП разполага с безплатни телефони след договор с мобилен опратор", продължи Гешев.

Гешев сподели, че изготвил право на отговор до "Капитал" след материал, в който се споменава той, но те го публикували "по странен начин" и затова се принудил да го предостави на друга медия ("Труд", б. р.).

Според него в медиите сблъсъкът бил представен като "добрият Бойко Атанасов срещу лошия Гешев":

Нещо като Корадо Катани срещу сицилианската мафия, патетично каза обвинителят.

Той цитира изявления на Атанасов, че си направил отвод по дело, "защото не може да работи в екип с наблюдаващия прокурор", т. е. - самия Гешев. Отводът обаче станал, когато Гешев от 2 години не е наблюдаващ прокурор по конкретното производство.

За изказванията му, че прокуратурата "торпилирала" съответното разследване, то било направено, когато делото не само че не е прекратено, а е в съда с обвинителен акт. Според Гешев следователят използва военноморска терминология.

Прокурорът напомни, че е един от магистратите, които написаха писмо срещу изказванията на Атаасов, който ги наричаше шпицкоманда на Цацаров.

КОНТРААТАКА НА МАГИСТРАТИ СРЕЩУ БОЙКО АТАНАСОВ: НЕ СМЕ САДИСТИ И УБИЙЦИ

Там, както Клуб Z писа, прокурори и следователи бяха проверили, че според Уикиречник "шпиц команда" означава: "хора със садистични наклонности, често сред тях има и криминални престъпници, убийци и т. н.".

Шпицкоманда.... Аз съм магистрат, неосъждан, нямам криминални регистрации засега, слава Богу... Е,  може да имам някаква разработка... Ако г-н Атанасов разполага с някакви факти, които покриват това определение, да бъде така добър и да ги представи пред вас, заяви Гешев.

Той обясни, че се чувства "омърсен" и свърза изявите на Атанасов с делото КТБ, защото се получава "като краен ефект – задаване на съмнения".

"Аз съзнавам резултата от тези действия - как ще се проявят тези съмнения, когато делото стигне до съдебна фаза. Говоря за тези деликатни намеци - че документи по това дело са унищожавани. Аз лично съм забранил листове да се изхвърлят, макар че на всеки от вас, който е била магистрат, му е ясно колко много копия остават", каза още Гешев.

Той обяви, че не разбира от сметосъбиране, но било факт, че никъде за такива материали нямало ред, не само в Столичното следствие. Показаното от Атанасов пред бТВ било просто "лист", а не документ по делото. 

По-късно пред медиите той доразви идеята си, че Атанасов има "фиксация по това дело", но каза, че не разбира от психиатрия и няма да коментира. 16 чувала документи пък имало нарязани по нареждане на ръководството на КТБ и никой в България не можел да ги възстанови, а в Европа само на едно място.

Как така Атанасов знае какво пише в нарязаните документи, попита прокурорът.

Той обяви пред ВСС и драконовските мерки за сигурността на информацията, които е разпоредил по КТБ, а именно - когато работят, дори да няма интернет на компютрите, да използват външна памет, да си заключват кабинетите, делото да е само на едно място и да се вижда с камери кой влиза, кой излиза.

"Работя от 1994 г. – толкова труд не съм полагал никога", каза Гешев и обеща, ако някой от членовете на ВСС проявява интерес, да му позволи да разгледа оригиналните материали по делото, стига да не съдържат класифицирана информация.

Когато г-н Атанасов се снимаше до кофите за боклук, между другото добре му се получи... делото се намираше в Софийския градски съд по обжалвани възбрани... Друг е въпросът - защо седи 4 месеца там, аз нямам обяснение, продължи той.

Соня Найденова - доскорошният представляващ съвета, се намеси с двусмислен намек "да разведри атмосферата", че шпиц можело да е и куче, което е характерно с това, че е много любвеобилно, силно се привързва и обича да е близо до стопанина си.

"Мисля, че не съм и куче - ако трябва и това да доказвам...", отговори без чувство за хумор прокурорът.

Бяха изслушани и друга обвинителка и следователка, като втората каза, че са технически обезпечени, но вметна с чувсто за хумор, че не е зле да имат повече бюджет за шредери.

Близо 6 -часовото изслушване-маратон завърши с това, че председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров предложи да вземе думата някой от следователите, които познава лично отпреди години и с които е работил. Той посочи трима от присъстващите поименно - някой от тях да кажел "каква е обстановката в столичното следствие, имат ли усещане за напрежение и да са натискани".

Всичко е лъжа! На такъв колектив може да завиди всяко учреждение! Страхотни колеги - професионалисти и просто нямам думи и се чудя каква е тази злоба. Възмутен сам от това, че такава аудитория - цяла България, целият свят го слуша него, каза един от тримата посочени Красимир Алексиев.

Заседанието продължи при закрити врати.