БЕРЛИН – Аферата с манипулирани вредни емисии при дизеловите двигатели на “Фолксваген” взима все по-големи размери. В момента се разследват 17 заподозрени, съобщи днес наблюдаващият прокурор Клаус Цие. До този момент се знаеше, че се разследват само шест лица.

Сред 17-те души обаче засега няма член на Управителния съвет на автомобилния концерн, уточни прокурорът.

Заподозрените били от “обкръжението на концерна в най-широк смисъл на понятието”. Срещу тях се води разследване за измама и нелоялна конкуренция.

Пет месеца след обиските в централата на “Фолксваген” във Волфсбург картината около причините за манипулирането на дизеловите автомобили ставала все по-ясна, оповести Цие. Продължавали и разпити на свидетели, както и експертизите на иззетата документация.

Следствието се наблюдава от прокуратурата в Брауншвайг, по-големият съседен на Волфсбург град във федерална провинция Долна Саксония.

На 8 октомври м. г. прокурори и следователи от Брауншвайг претърсиха централата на “Фолксваген” във Волфсбург. Иззета беше обилна документация, както и компютри.

Макар все още да не са заподозрени в извършване на престъпление, за председателя на Управителния съвет на концерна Матиас Мюлер и на шефа на Надзорния съвет Ханс Дитер Пьоч се твърди, че отдавна са знаели за манипулирането на вредните емисии при дизеловите двигатели.

Става въпрос за май 2015 г. Тогава Мюлер беше бос на дъщерната на VW фирма “Порше”. Пьоч пък като член на Управителния съвет надзираваше финансите на концерна. По това време американските власти вече са знаели за манипулация при дизеловите двигатели на продадени на щатския пазар автомобили с марката “Фолксваген”. Това е ставало с вграден специален софтуер на “Бош” – при лабораторни изпитания вредните емисии са в нормата. При шофиране по пътища реалността е друга – завишаване на стойностите до 300 пъти от допустимото.

Истинската афера гръмна през септември м. г. Тогава щатските служби по опазването на околната среда EPA и CARB официално оповестиха, че са разкрили измамата.

Миналия петък пък стана известно, че бившият шеф на “Фолксваген” Мартин Винтеркорн още през май 2014 г. е бил информиран, че EPA и CARB са в дирите на манипулацията. Няколко седмици по-късно случаят е бил внесен на разглеждане в Управителния съвет, разкри наскоро в. “Ханделсблат”. Според изданието тогава е бил обсъждан въпросът колко би струвало на концерна да изтегли от американския пазар дизеловите автомобили поради завишени емисии на азотен двуокис.

Пресметнато било, че щетата ще е над 20 милиона евро. На въпросното заседание е присъствал Пьоч. Най-късно на 8 септември 2015 г. с проблема е бил запознат и Мюлер и то лично от Винтеркорн. Решено било въпреки всичко случаят да се пази в строга тайна. Надеждата била да се постигне извънсъдебно споразумение с американците. 

На 18 септември 2015 г. шефката на ЕРА Джина Маккартни оповести публично аферата, чиито край още не се вижда.