Русия направи майсторски ход в настоящата петролна криза, като поде инициативата за създаване на нов картел, но това не е ход, който може да причини геополитическа катастрофа.

Срещата между Русия, Катар, Саудитска Арабия и Венецуела на 16 февруари 2016 г. бе първата стъпка. На следващата среща в средата на март, която е с по-голяма група участници, ако Русия успее да постигне консенсус - дори малък - това ще засили още повече лидерската й позиция.

До настоящата петролна криза Саудитска Арабия определяше цените на суровия петрол. Хватката й обаче бе отслабена след масовия спад на цените заедно с появата на американски шистов газ. По-малките страни от ОПЕК призовават за намаляване на производството, за да се задържат цените, но последната среща на ОПЕК през декември 2015 г. завърши без споразумение.

Сега, след като започна да преговаря със страните от ОПЕК, възниква нова картина. С военната си мощ Русия може да поеме де факто лидерството на страните производителки на петрол н името на стабилизирането на цените на петрола.

Саудитска Арабия е дългогодишен съюзник на САЩ, но и това вече се променя. Чаарлз У. Фрийман-младши - бивш американски посланик в Рияд, наскоро отбеляза: "От доста време наблюдаваме влошаване на американско-саудитските отношения и това започна още преди администрацията на Обама."

Американско-саудитските отношения се влошиха още повече заради иранската ядрена сделка, която доведе до това САЩ да вдигнат санкциите през януари - нещо, на котето саудитците решително се противопоставиха. Саудитците трябваше да потърсят нов съюзник, за да опазят своите интереси в Залива, имайки предвид заплахите за тях от страна на "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.) и Иран. Макар че Русия и Саудитска Арабия са на противоположни позиции за Сирия, като Русия подкрепя Башар Асад, а саудитците - сунитските бунтовници, значителният спад на цените на петрола, изглежда, е отворил вратичка за Русия да се съюзи със Саудитска Арабия.

Не за първи път Русия и Саудитска Арабия търсят тясно сътрудничество. Още през 2013 г. в. "Дейли телеграф" съобщи за опит за тайно споразумение, което не бе постигнато. Иран дълги години бе верен съюзник на Русия и ако русия може да посредничи за сделка между Иран и саудитска Арабия, тя може да направи и нещо като тайна сделка с ОПЕК.

Замразяването на производството на нивото от януари, договорено за миналия месец, няма значение в конкретния срок, тъй като Русия, Саудитска Арабия и повечето други страни добиват петрол в количества, близки до рекордните. Кевин Нориш - шефът на проучванията в "Барклис комодити", заяви, че е "жизнено важно да се отбележи", че въпреки това тази година няма голямо увеличаване на производството в Русия, Катар и Венецуела. Истински заинтересовани от това бяха саудитците, писа сп. "Форбс".

Настоящите сътресения на пазара създадоха рядко удаваща се възможност за схватливите енергийни инвеститори.

Докато основните вестници плашат с истории за главоломно падащи цени на петрола, интелигентните инвеститори играят печелившите си игри.

Макар Иран да не се е ангажирал да замрази производството, тъй като иска да го върне на нивото отпреди санкциите, руският министър на енергетиката Александър Новак отбеляза: "Иран е в специално положение, тъй като е на най-ниското си ниво на производство. Така че смятам, към него може да има индивидуален подход, с отделно решение."

След като всички големи държави от ОПЕК се съгласиха, Ирак, който няма заслужаващо доверие ръководство, вероятно също ще ги последва, ако Русия го увери в по-силна подкрепа срещу "Даеш".

Ако горепосоченият сценарий успее, Русия ще стане де факто лидер сред главните производители на петрол в света, като контролира почти 73 на сто от глобалните доставки на петрол.

Същевременно Русия е начело на плановете за отказ от петродоларите и Москва сключи договори с редица страна за търговия с петрол в местни валути. С този нов картел РОПЕК (Русия и страните от ОПЕК) отказът от петродоларите ще стане реалност по-рано от очакваното.

Русия действа умно. Владимир Путин е гений. Москва усеща шанса си в условията на ниските цени на суровия петрол и изглежда готова да се възползва от това по начин, който ще размести осезателно геополитическия ландшафт.

Макар решение за Сирия да е добре дошло, голям картел начело от страните, произвеждащи най-много петрол в света, оглавен от Русия, ще бъде сериозен удар срещу сегашния баланс на силите. С това наум срещата в средата на март би трябвало да е много интересна, далеч отвъд преговорите за намаляване на производството или излишъка в доставките.

----

* Авторът работи за американската консултантска компания Divergente LLC. Препечатваме коментара му от изданието "Бизнес инсайдър".