След затварянето на границите за бежанци без документи от Словения, Хърватия и Сърбия най-сериозен риск е мигрантите да опитат алтернативен маршрут през България, призна вътрешната министърка Румяна Бъчварова в ефира на БНТ. Но тя подчерта, че този риск е отчетен и вече са взети мерки за предотвратяването му.

СЛОВЕНИЯ, ХЪРВАТИЯ И СЪРБИЯ БЛОКИРАХА ГРАНИЦИТЕ СИ ЗА МИГРАНТИ

Тази нощ следващите три държави по така наречения "балкански маршрут" - Сърбия, Хърватия и Словения - взеха решение да затворят напълно границите си за влизащи без документи, блокирайки популярния за мигрантите път за стигане до Западна Европа.

"След тази нощ и Сърбия затвори границите, но това не променя ситуацията у нас, тъй като страната ни всеки ден е задържала и досега опитващи се да влязат в западната ни съседка мигранти”, посочи Бъчварова като аргумент за това, че се справяме със ситуацията.

Според нея тази промяна няма да ни засегне. Тя отбеляза, че последните решения на ЕС за бежанската криза и решенията на отделните държави ще бъде силен сигнал и може да възпре тези, които се канят да тръгнат към Европа.

"ДЕР ЩАНДАРТ": ЕС ЗАКРИВА БАЛКАНСКИЯ МАРШРУТ ЗА МИГРАНТИТЕ

"Реалистичната цел сега е да бъде намален потокът, а след това да се взимат мерки за реорганизацията на мигрантите", отбеляза тя.

Според данни на МВР, над 90% от миграционния поток е организиран. Според министърката, най-добрият вариант за тях е да останат в Турция, и заяви, че е обнадеждена от срещата на ЕС с югоизточните ни съседи.

КЪДЕ ИЗДИША СДЕЛКАТА ЗА БЕЖАНЦИТЕ МЕЖДУ ЕС И ТУРЦИЯ

"Там интеграцията им би била по-лесна от гледна точка на езика, те са близо до Сирия, и евентуалното им завръщане при подобряване на ситуацията там ще е по-лесно," обясни тя.

Бъчварова коментира и ситуацията в подопечното й министерство, където отново има напрежение заради промени в Закона за МВР, срещу които полицейските синдикати недоволстват. 

"Не виждам какъв ще е положителният резултат от такива действия," заяви тя за евентуални протести на пазителите на реда. "Спирането на реформата не е добро решение за МВР и всеки, който е заинтересован от това решение, не е добре да го възпрепятства."

БЪЧВАРОВА: МВР НЕ Е САНАТОРИУМ, В КОЙТО ХОРАТА ОТИВАТ ДА СИ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ

Тя се оплака от липса на полицаи, ресурси, и "хроничния дефект" - липса на бюджет. Всъщност, МВР е сред министерствата с най-голям такъв, но дефицитите също са сериозни.