Политическите групи в Европейския парламент днес критикуваха сделката по принцип между ЕС и Турция за управление на миграционната криза.

КАКВО СЕ РАЗБРАХА ДОСЕГА ЕС И ТУРЦИЯ ЗА МИГРАНТИТЕ

Манфред Вебер (Германия), лидер на групата на Европейската народна партия (ЕНП) подчерта, че ЕС трябва да разграничи партньорството с Турция от перспективата ѝ за членство. ЕНП, най-голямата група в парламента остава скептична към бъдещо членство на Турция в ЕС. Ако тя иска партньорство, "не бива да се отдалечава от Европа" като например ограничава свободата на медиите, каза Вебер.

Лидерът на Социалистите и демократите (С и Д) Джани Питела (Италия) каза, че Европа не може да е в постоянна криза и да зависи за разрешаването ѝ от външни държави. Това по думите му застрашава европейската цивилизация.

Сайед Камал (Великобритания), председател на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) посочи, че давайки безвизов режим на турците, ЕС ще замени една миграционна вълна с друга. 

"Даваме ключа към Европа на Турция, на наследниците на Османската империя, на самия Ердоган", каза лидерът на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстадт (Белгия).

Габриеле Цимер, председателка на Обединената европейска левица-Северната зелена лига заяви, че съвместната декларация с Турция от понеделник прави ЕС да изглежда жалък, защото сключва недопустима сделка, чийто предмет са живи хора. Тя и Верхофстадт посочиха, че Европа не може да дели бежанците по национален признак - да приема само сирийци, а да отказва на афганистанци, които са изправени пред същите опасности в страната си.

КЪДЕ ИЗДИША СДЕЛКАТА ЗА БЕЖАНЦИТЕ МЕЖДУ ТУРЦИЯ И ЕС

Държавните и правителствените ръководители на ЕС и турският премиер Ахмет Давутоглу приеха в понеделник съвместна декларация, която предвижда Турция да приема обратно всички нелегални мигранти към Гърция и срещу всеки сириец сред тях да изпраща по един сирийски бежанец в Европа.

Сделката, която трябва да бъде финализирана на нова среща на върха на 17 и 18 март предвижда още ЕС да удвои безвъзмездната си финансова помощ за 2,7-те милиона бежанци в Турция на 6 милиарда евро до 2018 година, да даде на турските граждани право на краткосрочни безвизови пътувания до своите страни-членки от юни т.г. и да започне подготовка за отваряне на пет нови глави от присъединителните преговори на Турция.

Очаквайте подробности.