Единственото общо между Лозан Панов и ДСБ е, че и той настоява за радикална съдебна реформа. Това каза тази сутрин председателят на Върховния касационен съд по повод твърденията на премиера Борисов, че ВКС е едно от двете съдилища, които са на тъмносинята партия.

"Това, което истински ме тревожи, че все повече съдии се обвързват с една друга политическа сила", заяви преди два дни в интервю за "Медиапул" Борисов и посочи партията - ДСБ, а сред съдиите поименно Панов.

Днес съдия № 1 каза, че с колегите му научили от медиите, че "по някакви критерии" са определени за свързани с ДСБ.

По пътя на логиката и умозаключенията - анализирайки думите, единственият критерий, по който може да се направи свързване между мен и ДСБ, е това, че аз съм за радикална реформа в съдебната система.  Ще продължавам да го твърдя.

Той каза, че не вижда други критерии, по които може да бъде определен "в един или друг формат". 

Ако има някакви факти и обстоятелства, които сочат, че в момента, в който съм председател на ВКС, имам нещо общо с ДСБ (в случая), моля нека да се изтъкнат и да се посочат.

Ако има такива факти и обстоятелства - аз да съм участвал или да съм въздействал връху дела, в които г-н Кънев е участвал, в които и аз съм участвал или съм въздействал за решаването на такива дела - нека да се посочат, за да си поема отговорността. Но, за да мога да продължа да работя спокойно - не твърдения, а факти.

По повод твърденията на Цветан Цветанов, че е повишен съдията който го е осъдил (Спас Иванчев от САС, б.а.), Панов каза само, че не би искал да участва в театър на абсурда, но така или иначе е въвлечен в него. Той напомни, че съдиите се повишават от ВСС и попита дали някой смята, че има такива лостове за въздействие върху съвета.

И ЦВЕТАНОВ СРЕЩУ ЛОЗАН ПАНОВ, А ЦАЦАРОВ БИЛ ПОДВЕДЕН

А за казаното от Цветанов в същто интервю, в което защити прокуратурата, че е била подведена в делата срещу него, Панов попита:

Само не разбрах присъдата (оправдателната - че Цветанов е невинен, б.а.) справедлива ли е била?

Той допълни, че е защитник на идеята съдиите да имат все по-малко зависимост от административните си ръководители и дори каза, че по същата логика може да бъде свързван с ГЕРБ. Защото факт е, че оправдателната присъда на Цветанов беше прочетена, именно когато Панов е председатл на ВКС

Съдията трябваше да отговори и на журналистически въпрос вярва ли че, Яне Янев е истинският подател на СМС-а - нещо, което Бойко Борисов повтори и вчера.

Не, не врвам, обяви Панов.

Напомни, че в дневния ред на днешното заседание на ВСС ги няма точките за изслушване на председателя на СГС Калоян Топалов, което според него е трябварло да стане отдавна, както и темата за бюджетите на почивните бази. Той обаче каза, че трябва да се коментират заедно освен базите на ВКС (проблем, по който ВСС го атакува неотдавна, б.а.), така и на ВАС и прокуратурата. 

ПРЕДСТАВЛЯВАЩИЯТ ВСС: ЩЕ СИ ИЗИГРАЕМ НЕЩАТА ДОКРАЙ, ТАКА КАКТО СМЕ РЕШИЛИ

Панов коментира и придобилите публичност изкзвания на членове на ВСС, които казват, че "ще си изиграем нещата докрай" и др. Според съдията не е зле етичната комисия да се самосезира, но понеже неговото име е замесено, няма той да инициира проверка.