Бившият посланик на България в Москва Илиян Василев се обяви срещу очакваната руска инвазия на туристи по черноморието ни през предстоящия летен сезон. Подобна стъпка вече предприе Хърватия, която преди ден информира властите в Москва, че ще приеме само 100 000 руски летовници, вместо заявените 300 000, тъй като местата в курортите ѝ вече са резервирани от гости от Австрия и Германия.

Василев коментира новината така:

"Урок по балансиран и качествен туризъм от хърватите. За сведение те получават от турист три пъти повече от това, което вземаме ние. "Ура"-маркетингът, фокусиран само и основно върху руския пазар и най-вече политическият демарш с делегации в Москва ще изгони другите ЕС туристи".

Според бившия ни посланик за съжаление българският туристически пазар е ориентиран именно по вкуса на руския масов турист и нискодоходните западни туристи, което ни обричало на туризъм с все по-ниска добавена стойност на и без друго обеднелите заради девалвацията на рублата братушки. 

"Туристическата ни стратегия е глупава и най-вече небалансирана. След нея остават бетонът и милионите квадратни метри, застроените плажове и чалгата по ресторантите. Нито гостоприемство, нито качество, нито перспектива. Ако имахме гръцкото крайбрежие с близо 14 000 км ивица - да не обръщаме внимание, а ние имаме 300 км и трябваше да се отнасяме като към бутик", смята Илиян Василев. 

След като миналата есен бе свален руския бомбардировач СУ-24 край турско-сирийската граница от турските ВВС, отношенията Анкара-Москва се обтегнаха сериозно и Русия на практика забрани на гражданите си да почиват в тази страна. Затова се очаква голяма част от тях да се насочат към българското черноморие, а нашето Министерството на туризма предприе серия от двустранни срещи, с които да стимулира допълнително братушките. Дори бяха премахнати визите за деца до 16-годишна възраст от Русия.

Така през задаващото се лято се очаква сериозен ръст на руснаците, които ще почиват у нас. Най-смелите прогнози са, че броят им може да надхвърли 1 милион.