С нетно богатство, което възлиза на 20 млрд. долара, Ингвар Кампрад, основателят на веригата за мебели ИКЕА, е един от най-богатите хора в света. По-точно той заема престижното 9-о място в последната класация на Форбс, която беше обявена тези дни.

Той е и един от най- спестовните, пише "Вашингтон пост"

Преди дни ексцентричният милиардер разкри в документален филм, излъчен по една от шведските телевизии, че купува дрехите си от битаци и така пести пари, разказва АФП.

"Не мисля, че имам дрехи, които не са втора употреба", казва Кампрад пред шведския тв канал TV4, "Искам да дам добър пример", обяснява богаташът.

Това не е първият път, когато 89-годишният миилардер разказва за своята склонност към цепенето на стотинката на две. През 2008 г. пред шведския вестник Sydsvenskan  той обяснява, че спестява пари като подстригва косата си по време на пътуванията си до по-бедни страни, с по-нисък стандарт.

"Обикновено гледам да се подстригвам, когато съм в развиваща се страна. Последно това беше във Виетнам", казва Кампрад.

Сайтът  Listverse нареди собственика на ИКЕА на второ място в топ 10 на най-ексцентричните милионери и милиардери.  

Сред основанията за това са, че той "кара 20-годишно "Волво", използва по два пъти торбичките от чай и краде сол и черен пепер от ресторантите".

"Домът му е обзаведен с мебели от ИКЕА, той ползва градски транспорт, а къщата му е съвсем скромна", е сред другите причини за решението.

В документалния филм по TV4 Камрад обяснява свръхпестеливостта си с родното си място. 

"В района на Смоланд хората са пестеливи (южношведската провинция, където той е израснал - б. р.)", казва той.

Малкълм Гладуел в книгата си "Давид и Голиат" обаче твърди, че необикновената спестовност на Кампрад е свързана с друга важна черта на характера му - да поема социални рискове и да прави неща, които могат да бъдат обществено неприемливи.

Той разказва как в края на 50-те години собственикът на ИКЕА решава да премести производството си в Полша. Подобно решение в разгара на Студената война изглежда немислимо. То е все едно днес "Уолмарт" днес да се пренесе в Северна Корея, дава пример Гладуел. Наричат го предател. Но на Камрад не му пука.

"Той не е от хората, които се интерисуват от общественото мнение", заключава Гладуел.