На тези, които не познават Турция или се разграничават от тези атентати, това послание може би ще им отвори очите.

Бомбеният взрив тази вечер стана на едно от най-многолюдните места в центъра на града, близо до много автобусни спирки, на които имаше чакащи хора, за да се приберат у дома, пристигащи за вечерна разходка и седящи в парка, където почиваха и пиеха чай.

КЪРВАВ АТЕНТАТ В АНКАРА. НАЙ-МАЛКО 37 УБИТИ

Това е все едно бомба да избухне пред магазина Debenhams в Нортхемптън, на "Ню стрийт" в Бирмингам или на "Пикадили" в Лондон.

Можете ли да си представите да бъдете там? Можете ли да си представите мястото, откъдето минавате всеки ден, автобусните спирки, които ползвате, улиците, по които вървите, да бъдат унищожени?

Можете ли да си представите жертвите? Тийнейджърите, гонещи автобуса, за да се приберат у дома, дядовци и баби, разхождащи се из града, хора, чакащи такси след цял ден веселба и общуване на слънце.

МЪЖ И ЖЕНА СЕ ВЗРИВИЛИ В АНКАРА, ВЕЧЕ 14 СА АРЕСТУВАНИ 

Сега си представете, че те бяха англичани и че този атентат бе в Англия. Ако тези хора бяха хората, които виждате всеки ден на път за работа, хора, които просто като мен и като вас, нормални, щастливи хора. Семейства, полицаи, студенти, художници, двойки. Ваши приятели може би. Тези хора не са по-различни. Просто се е получило така, че те са турци.

Обратно на това, което мнозина смятат, Турция не е Близкият изток. Анкара не е военна зона, а е нормален съвременен оживен град като всяка друга европейска столица, а "Къзълай" е същинското й сърце, центърът.

Много е лесно да се гледа на атентатите в Лондон, Ню Йорк, Париж и да се изпитва болка и мъка по жертвите им. Защо да не е същото и за Анкара? Защото просто не осъзнавате, че Анкара не е по-различна от всеки от тези градове ли? Защото смятате, че Турция е преобладаващо мюсюлманска страна като Сирия, като Ирак, като страните, които са в състояние на гражданска война, и следователно трябва да е като тях и, и понеже не ви е грижа за тези страни, защо трябва да ви е грижа за Турция? Ако не вярвате, че тези атентати в Анкара ви засягат или че не можете да изпитате същата олка като тази, която изпитахте при атентатите в Париж или Лондон, значи може би трябва да престанете да мислите защо, защо се чувствате така. Турция е чудесна страна с наистина прекрасни хора. Никъде не съм се чувствал по-добре дошъл, по-щастлив, в по-голяма безопасност, отколкото тук.

Анкара е моят дом от 18 месеца насам и ще продължи да бъде мой дом.

Вие бяхте "Шарли", бяхте Париж. Ще бъдете ли Анкара?

----

* Авторът е британски гражданин, живеещ в Анкара. Часове след атентата той публикува във фейсбук коментара, който препечатваме. До този момент той е събрал в мрежата над 64 000 харесвания и е споделен над 52 700 пъти. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.