Новата партия „14 юни“, родена от активисти от протестите срещу кабинета „Орешарски“ и избора на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС, разпрати отворено писмо до медиите, в което остро критикува решението на ДСБ да остане в рамките на Реформаторския блок. То бе взето вчера на Национално събрание на партията в неделя.

ПОСЛЕДНО И ОЧАКВАНО - ДСБ ОСТАВА В РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК

"Преглътнахме историческия компромис, който скоро се сгромоляса под тежестта на последвалото историческо предателство", напомнят гражданските активисти. След вчерашното решение обаче реакцията на много десни избиратели била на крайно разочарование и окончателно снемане на доверието от ДСБ, пише в позицията на #14 юни.

На 9 юни част беше обявено създаването на партия „14 юни“. Тогава тя беше представена от петима мъже – освен Ясен Атанасов и Александър Стоянов, до тях застанаха предприемачът от Ню Йорк Кристиян Василев, художникът Владо Руменов и адвокатът Николай Христов.

Вижте пълния текст на позицията на #14 юни:

От момента на съставяне на тази управляваща коалиция, ние, гражданските среди, които виждахме в ДСБ малък остров на надеждата, че реформи в държавата все пак може и да се случат,  приехме негласно  да бъдем по-малко критични и по-толерантни към Радан Кънев, за да дадем шанс на промяната. Преглътнахме историческия компромис, който скоро се сгромоляса под тежестта на последвалото историческо предателство. Трудно, но все пак приехме и колебливото еднолично и едва след това партийно заставане в опозиция на ДСБ и неговия лидер.

Днес обаче Радан Кънев избра стабилността на Бойко Борисов пред политическата отговорност и реши да остане във „вътрешна опозиция”, за да реформира реформаторите. Или нещо такова. Трудно може да се дефинира точният смисъл на шизофренната позиция да останеш в уродливата управляваща коалиция като опозиция. Още по-трудно е да се повярва на искреността на аргумента, че това се прави с цел реформиране на Блока. Господин Кънев, този филм вече го изгледахте и видяхте края му, а сега искате втори дубъл и очаквате да ви повярваме? 

Логично, реакцията на много десни избиратели беше на крайно разочарование и окончателно снемане на доверието от ДСБ.

Ние, от 14 юни, за жалост също разбрахме, че последният останал в парламента политически субект, с който беше теоретично възможно да водим диалог, премина разделителната линия, която не желаем да прекрачим. Защото властта за нас не е самоцел. Ние не се готвим за власт, готвим се за работа.
Както е казал Бенджамин Фраклин: „Който жертва свобода за сигурност, не заслужава нито едно от двете”.

Протестиращи срещу #Кой създават партия „14 юни“