Новият терористичен акт в самия център на турската столица Анкара отне живота поне на 37 души. Още 125 бяха ранени. През октомври 2015 г. двама шахиди камикадзе от "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.) се взривиха и отнеха живота на над 100 участници в поход за мир.

КЪРВАВ АТЕНТАТ В АНКАРА. НАЙ-МАЛКО 37 УБИТИ

Но "Даеш" не е единственият враг на Турция. От лятото на миналата година в югозточната част на страната Анкара води война срещу терористите от забранената Кюрдска работническа партия (ПКК). През декември турската армия започна широкомащабно настъпление, по време на което превземаше една след друга кюрдските цитадели. В крайна сметка отцепилите се от ПКК Соколи да свобода на Кюрдистан започнаха терористична дейност в Западна Турция. Едно от нападенията им бе февруарският атентат в Анкара, когато бойците изпратиха натъпкана с взрив кола срещу колона от военни камиони, спряла на светофар. Този терористичен акт отне живота на 29 души, предимно войници.

МЪЖ И ЖЕНА СЕ ВЗРИВИЛИ В АНКАРА, ВЕЧЕ 14 СА АРЕСТУВАНИ

В неделния атентат в Анкара ясно прозира паралел с онзи терористичен акт на Соколите за свобода на Кюрдистан. Което навежда на мисълта, че зад него също стоят кюрди.

Изобщо, сега вече не може да се проследи кой, къде и кога взривява в Турция. Много туристи започват да се отказват от пътувания до страната. А ако броят на туристите съществено намалее, в икономически план Турция ще я очаква доста тежка година. Няма да остане без последствия и този атентат.

ЕТО Я АТЕНТАТОРКАТА, ОКЪРВАВИЛА АНКАРА

Брюксел вече гледа на Турция с тревога. Нали Анкара трябва да поеме ключова роля в миграционната криза. Освен това, Турция иска да изглежда като надежден партньор, който ще прехване от Европа потока сирийски бежанци.

Но как ще стане възможно това, ако в скоро време самите турци няма да се чувстват в безопасност в собствената си страна?

-----

* Авторът е за Гърция, Кипър и Турция на в. "Зюддойче цайтунг", откъдето препечатваме коментара му.