Италианската полиция е задържала 12 лица по подозрение в кражба от музея във Верона на 17 платна от художници от Ренесанса, съобщава агенция Ройтерс. Картините, сред които произведения на Рубенс, Тинторето и Мантеня, са открити в Молдова.

В полицията предполагат, че похитителите са възнамерявали да продадат шедьоврите в страни от Източна Европа. Общата стойност на откраднатите картини е 15 милиона евро (16,6 млн. долара)

На 19 ноември 2015 г. медиите съобщиха за кражбата в музея Кастелвекио, която е станала малко преди затварянето му. Тримата въоръжени мъже завързали единствения охранител и касиера, почакали преди това да напуснат 11-те души персонал и в промеждутъка преди да бъде задействана алармата, която свързва през нощта музея с местната полиция, се задействали.

След обира в Италия се повдигна дискусия за недостатъчната охрана в музея, която някои обясниха с липсата на достатъчно средства. Подозренията кой стои зад кражбата варираха от местни  престъпници до джихадисти от "Даеш".

9 от арестуваните са граждани на Молдова, задържани са в родината им, трима са италианци, съобщават медиите в Италия. 

Замъкът „Кастелвекио” притежава една от най-богатите колекции от произведения на изкуството в Италия. Той е построен през 1354 г. на брега на река Адидже и се намира на около 500-600 м от централния площад „Бра” на Верона с прочутата Арена от римско време, с оперния театър и сградите на местната власт.