Дългата серия от спрени обществени поръчки застигна и търгове от системата на транспортното министерство.

"Министър Ивайло Московски разпореди спирането на няколко обществени поръчки, чиято стойност е за над 50 милиона лева", потвърдиха от ведомството му пред Клуб Z.

Става дума за обществени поръчки на фирмите Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) и Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ). Най-голямата от спрените обществени поръчки е за доставка на железопътни релси. Тя се прекратява на етап избран изпълнител. 

Доставката на релсите е била на стойност 43 милиона лева като парите е трябвало да отидат във фирма, свързана с ДПС депутата Илия Илиев, уточниха от транспортното министерство.

Преди броени дни прокуратурата поиска имунитета на Илиев, който преди време е бил общински съветник от ГЕРБ, заради други съмнителни сделки между негови фирми с НКЖИ. А депутатът сам се отказа от него.

От министерството на Московски уточниха, че има още няколко по-малки като стойност обществени поръчки на релсовата компания, които са спрени, но не успяха да обяснят за какво точно са те.

В ДППИ обаче е спряна обществената поръчка за изграждането на Wi-Fi мрежа в пристанищата на Варна и Бургас. Пускането на безжичния интернет бе с индикативен бюджет от 6 милиона лева.

КОЛКО СТРУВА Wi-Fi ЗА ПРИСТАНИЩАТА ВАРНА И БУРГАС? 6 МИЛИОНА ЛЕВА

За скандалната обществена поръчка пръв алармира депутатът Георги Кадиев и призова премиера да я спре.

Той написа  във фейсбук:

"Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" ще изгражда wi-fi мрежа за 6 млн. лева на пристанище Варна и пристанище Бургас. 
Ашколсун.
Борисов, отменяй!"
 

"Министър Московски вече призова ръководствата на НКЖИ и ДППИ да прегледат отново обществените си поръчки и да ги преосмислят", заявиха още от транспортното министерство.