Чудите се дали ще можете да запишете детето си в близката детска градина? Кое е най-доброто училище в София за по-голямото ви дете? Каква е замърсеността на въздуха в столицата? Има ли място за паркиране в „синята зона“? Можете ли да си направите собствен маршрут за придвижване с данни от столичния градски транспорт? Къде са пътните ремонти и задръстванията? Къде отиват парите ви от местните данъци и такси? Колко често и къде се мият улиците в София?

Отговори на тези въпроси можете да получите, ако данните за тях са публикувани в  отворен формат и са достъпни за всички, смятат от инициативата "Отворени данни". Оттам съобщават, че Столичната община е първата в България, която заяви желание и стартира процес по отваряне на публични данни на местно ниво. С подкрепата на програма „Европа“ по проект на НПО Линкс и със съдействието на Асоциация за развитие на София вече е разработена платформа http://www.opensofia.info/. Там можете да откриете сборните бюджети на СО от 2012 г. до днес, обществените поръчки от 2011 г., както и финансираните проекти по програма "Култура". 

"НПО Линкс и Асоциация за развитие на София, съвместно с 25 неправителствени организации, представители на академичната общност,  подкрепени от една от най-представителните организации на софтуерния бизнес – БАСКОМ, продължават да подкрепят процеса на отваряне на данни в Столична община и настояват за поемане на  ясни ангажименти при публикуване на общински данни в машинночетим формат за 2016 г., съгласно сроковете на Закона за достъп до информация", пишат от инициативата. 

"Подкрепяме всички предприети инициативи за отваряне на данните в държавните и общинските администрации, които ще бъдат общо- и леснодостъпни за гражданите и бизнеса, с оглед осигуряването на максимална публичност, подобряването на тяхната информираност, улесняването на ежедневната им работа и дейности, както и осигуряването на навременна информация за ползването на различни видове публични услуги в реално време", се казва в становището на БАСКОМ (Българската асоциация на софтуерните компании, в която членуват 70 софтуерни фирми и има още 120 асоциирани членове).

Вече е готов примерен списък от 130 набора с данни, които да бъдат отворени в машинночетим формат.

Сред тях са транспортната схема и разписания на градския транспорт на София, разрешенията за строеж, местоположението на уличните лампи, декларираните и обявените паметници на културата, годишните финансови отчети на общинските дружества, декларациите за конфликт на интереси на общинските съветници, свободните места в детските градини, информация за ремонтите  в столицата, информация за водените дела,  жалбите и сигналите на гражданите и много други.  Ако тези данни бъдат публикувани, много от проблемите на Столична община могат да получат интересни и иновативни решения. 

"Сигурни сме, че публикуването на всички тези бази данни в отворен формат могат да имат позитивен ефект върху качеството на живот в столицата и най-вече върху прозрачността и отчетността на столичната администрацията", смятат от инициативата.