Седем професори учредяват сдружение, което ще брани студентите от НАТФИЗ от комерса на новото време.

Атанас Атанасов, Здравко Митков, Ивайло Христов, Иван Добчев, Маргарита Младенова, Пламен Марков и Стефан Данаилов излязоха с Обръщение към театралната и академичната общност, в което изразяват силната си загриженост за бъдещето и пълноценната реализация на своите възпитаници, пред които перспективата е „повече от несигурна и проблематична“.

„Те са обречени да изоставят своите идеали за театралното изкуство или да се маргинализират“, пишат седемте професори. И заявяват, че се чувстват задължени да направят нещо смислено, за да осигурят и на студентите си, и на българското драматично изкуство по-добри дни. Това, според тях, може „да стане само с помощта на предишните поколения, които не са забравили духа на Театралната ни академия“.

Професорите пишат това Обръщение на събиране, състояло се на 18 март, и смятат да предложат Сдружението на театралите „Алумни, Възпитаници и Симпатизанти на Академията“ (СТАВСА) да бъде проектирано като сдружение в обществена полза. Управителното тяло на тази организация ще се състои от седмината инициатори-учредители, от ректора на НАТФИЗ и от по един представител от направленията в Академията.

В СТАВСА могат да се запишат млади актьори до 5 години от завършването на образованието си, утвърдени актьори, които имат визия за по-добро бъдеще на театъра, студенти на НАТФИЗ, режисьори с дипломи за бакалаври, магистри, специализанти, сценографи и творческо-технически насочени театрали, критици, театроведи, драматурзи, симпатизанти на НАТФИЗ и идеите от Обръщението, преподаватели от факултет „Сценични изкуства“, преподаватели от факултет „Екранни изкуства“, театрални директори, мениджъри на театрални формации, управленци, продуценти.

Професорите Атанасов, Митков, Христов, Добчев, Младенова, Марков и Данаилов канят всички желаещи да подкрепят каузата им и да се включат в СТАВСА на 27 март, Международния ден на театъра, в Учебния театър на НАТФИЗ.

Предлагаме ви текста на Обръщението и подписите на седемте преподаватели тук.

Площад Славейков