Серийният спооразумител със съда Волен Сидеров днес леко бе изненадан, след като съдия Вера Чочкова предложи изменение в подготвеното споразумение между него и прокуратурата.

Става въпрос за инцидента от 21 май 2013 г., когато Сидеров крещя срещу журналист "Извини се, бе!", а след това причини лека телесна повреда на полицай пред парламента.

Защитата и прокуратурата предложиха той да има пробация от 1 година, да се разписва 2 пъти седмично и да му се удържат 13% от заплатата за същия период. Съдия Чочкова обаче обяви, че с оглед на двете престъпни деяния, за които политикът се призна за виновен, предлага безвъзмезден труд в полза на обществото - 100 часа.

Тя се аргументира с демонстрираните от Сидеров "явно неуважение към обществото и незачитане на обществения ред". Чочкова го успокои, че той ще може да положи стоте часа полезен труд и в почивните дни и поясни, че това ще има поправителни и превъзпитателни действия.

Защитникът на Сидеров Явор Нотев опита да влезе в пазарлък могат ли да им кажат на какво място ще се положи обществено полезния труд, но на това съдията отговори, че това се определя от пробационните служби и съдът не влияе.

Пробационните служби  имат списък от подходящи юридически лица с общинско и държавно участие, където се работи безвъзмездно.

Самият Сидеров в последната си дума изяви желание, ако може да почиства паметници. Покъсно пред журналисти той доразшири офертата, че може да чисти и къщи, паметници на културата. Това не беше вписано в съдебния акт за споразумението, а делото беше прекратено.