Двама известни български интелектуалци - бившият конституционен съдия Георги Марков и професорът по математика Михаил Константинов, изненадаха днес аудиторията на бТВ с крайно враждебни позиции по кризата с бежанците. Публикуваме част от твърденията им, заради видимо търсената от тях провокация, а не защото ги споделяме. По-долу можете да видите и светкавичната реакция на политолога Огнян Минчев.

В началото Георги Марков обясни, че на германската канцлерка Ангела Меркел и на френския президент Франсоа Оланд им е минало време, защото немците ходят с надписи "Данке, Виктор Орбан":

"Как ще се проведе европейското първенство по футбол? То ще има военно положение. Това ли заслужава европейският народ - да отидеш на мач и да ходят с автомати по г*за ти, да те проверяват за лимонада и да не можеш да си носиш кърпичка от страх да не експлодира. Не пеене на песнички, екстрадация му е майката. Натоварване на тези хора и връщане обратно там - да се бият за родината, да си изнасилват собствените си момичета. Как ще идат германките на плаж? Те ще им късат прашките във водата. Като запролетее и ги удари нагона те ще напуснат лагерите".

И продължи:

"Г-жа Меркел е ярък представител мултикултуризма (Марков използва това понятие през целия разговор - б.р.) и неолибералния модел. Криворазбрана сълзливост за солидарност... Да се наричат бежанци престъпници и агресори. Престъпление и агресия е да минеш граница на суверена държава да късаш гащи и сутиени на жени пред светата Кьолнска катедрала", заяви Марков.

"ДИ ВЕЛТ": МЕРКЕЛ Е КАТО ПИАНИСТА НА "ТИТАНИК"

Но това явно не бе достатъчно и той добави:

"Няма общо европейско решение. Има Великолепната седморка - Вишеградската четворка, Австрия, Хърватия, Словения и хитрият македонски президент, който се присъедини към тях. Който мине - ела манго тука, три години затвор. 28 европейски страни да ги пази султана на Турция - най-големият позор на Европа".

По същата тема в сутрешния блок гостува и шефът на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов.

"Нека всички да знаят какво я чака Европа. В момента "Ислямска държава" яде страхотен бой в Ирак и Сирия. 50 хил. абсолютни главорези всеки момент ще нахлуят в Турция, турците ще ги поотупат малко, ще ги закърпят и ще ги пуснат. Считайте, че след месец – два ще се стоварят на нашата граница", заяви той.

Визирайки бежанците, той заяви, че "срещу нас имаме хора от друг биологичен вид".

"Те са възпитани по съвсем друг начин, с друг вид ценности, ако изобщо може да ги наречем ценности, и са дълбоко идейно мотивирани. Те ни презират, разбирате ли какво значи това? Презират ни, защото ние сме слаби, никакви, те ни убиват, а ние им даваме меченца... Това е все едно да отидете в гората и да ви ухапе вълк – ще му се сърдите ли?... Друг биологичен вид иска друг вид отношение", смята Константинов.

Според него също не става дума за бежанци и мигранти, а за престъпници. Той предложи Народното събрание да гласува наказание за каналджийство от 10 години затвор, 100 хил. лв. глоба и конфискация на имуществото, както се прави по цял свят.

ДИНКО ОТ ЯМБОЛ: VAZMUTEN SAM... ПОСЕГНАХА ДА МЕ БИЯТ, ДА МЕ РЪГАТ!

Попитан дали Динко Вълев – мъжът, който лови мигранти на границата, е престъпник, проф. Константинов отговори:

"Той действа спрямо престъпници. Елемент на превишени права очевидно има, но ако държавата не регламентира законово създаването на отряди за самозащита, хората сами си ги създават. Ако сега има избори в Ямбол, това момче ще стане кмет".

Според него митинги и шествия "Не на страха" са безполезни.

"Терорът се бори с антитерор. В момента е така, в дългосрочен план може да има други мерки като образование, но виждате, че всички опити за интеграция на тези хора водят до това, че те се дезинтегрират във вид на бомби“, каза Константинов.

И допълни:

"Германският канцлер Ангела Меркел е пътничка, няма какво да се лъжем. Тя има огромна отговорност към европейската цивилизация с непремерените си действия. Виждате, че тя се е скрила в момента, не знае какво да каже, горката".

Изявлението на Константинов провокира политолога Огнян Минчев, който реагира светкавично във фейсбук:

"Михаил Константинов: "Тези хора ... (бежанците?, мигрантите?, ислямистите) са друг биологичен вид... Те ни презират..." Професоре - елементарна аритметична грешка, с лоши и дългосрочни последици! Обяснението на разликите в културата с биология има конкретно име, наследено от онзи с мустаците от 20 век. Професоре, нашата роля като изразители на обществено мнение е да съхраняваме хуманизма, уважението към човека при всякакви обстоятелства. Расизмът трябва да се бичува - не да се поощрява. Когато критикуваме хипер-либералните кръгове в Европа, че са допуснали човеконенавистната идеология на ислямизма да овладее големи малцинства на Стария континент ние трябва да го правим с опора върху европейската хуманистична традиция и ценностите на демокрацията, а не да вкарваме вълка в кошарата - да се борим с ислямизма, възраждайки расизма. Особено в България, където системно се води целенасочена пропагандна кампания срещу европейската демокрация в полза на някаква си "евразийска алтернатива". Или и вие сте ЗА "евразийския избор"?"