Белгийската полиция е арестувала “третия мъж” от заснетите от охранителна камера атентатори на летище Завентем в Брюксел. Фейсал Шефу е бил разпознат от шофьор на такси, който е закарал терористите на аерогарата рано сутринта на 22 март, съобщава днес в. “Соар”, позовавайки се на сигурен източник.

Шефу е известен на властите като журналист на свободна практика. Арестуван е няколко пъти административно през изтеклата година заради ислямистка активност сред обитателите на импровизиран бежански палатков лагер в парк край службата по миграцията и убежището в Брюксел.

Полицията е задържала Шефу в кола с още двама мъже срещу сградата на федералната прокуратура в Брюксел в четвъртък вечерта. Съдия-следовател в петък е освободил двамата му спътници. При идентификацията се е установило, че Шефу е мъжът със светло сако и тъмна шапка, който на снимката тика количка с куфари редом с вече установените двама камикадзе – Ибрахим ел Бакрауи и Наджим Лаашрауи.

В деня на атаките прокуратурата съобщи, че камерите за запечатали по-късно как третият мъж бяга от летището, а полицията намери куфар с 15 килограма взрив, който той е изоставил.

Шефу беше нашумял, сблед като разпространи в интернет съобщения, че властите в затворен център за имигранти в Брюксел им дават вечерята, преди да е настъпил часът за това по време на постенето през Рамазана.

Убит охранител на АЕЦ

Служител по сигурността в ядрена централа е бил убит в четвъртък вечер в Шарлероа, а пропускът му е бил откраднат, съобщава таблоидът Dernière heure. Властите са деактивирали картата, така че тя не може да бъде използвана.

Същото издание съобщи преди два дни, че братята Ел Бакрауи са следили със скрита камера шефа на белгийската програма за ядрени изследвания. В деня на атентатите, 22 март, властите евакуираха частично персонала на двете ядрени централи в страната – в Дул и в Тианж – а преди това, на 17 февруари, разположиха около тях кордон от военни.

Сътресения в правителството

Сътресения в правителството предизвикват разкрития за това как властите са оставили Бакрауи на свобода въпреки предупрежденията на Турция, че е потенциален терорист и въпреки че той и брат му Халид, който се самовзриви в метрото, са нарушили условията на условното си освобождаване от затвора.

Парламенът ще състави анкетна комисия по случая, след като вчера министрите на правосъдието и на вътрешните работи Кун Геенс и Ян Ямбон се изправиха пред инфарктно изслушване в Камарата на депутатите. В четвъртък те подадоха оставки, но премиерът Шарл Мишел не ги прие. Те представят двете най-големи партии в управляващата коалиция – съответно фламандските християндемократи и националистите от Новия фламандски алианс.

Днес полицейският синдикат реагира с гневна декларация срещу Ямбон, след като вчера той хвърли отговорността за пренебрегването на турските предупреждения на полицейския аташе в Турция Себастиен Жорис.

Администрацията на летище Завентем съобщи, че то ще бъде отворено най-рано във вторник. Следствените действия в терминала са приключили, на разрушенията, причинени от експлозиите, не позволяват той веднага да приема пътници. Част от тях се отклонявата към летища в съседните страни или в Лиеж и в Шарлероа.