Датската ютюб звезда Виктория Фламел направи видеоклип, озаглавен „България и българите“ в който разказва за нас. Разказва усмихнато, позитивно, леко. Без да крие някои срамни факти – и за нас, и за сънародниците й, нито пък възхищението си от други. И с чувство за хумор.

Момичето има 10 хиляди абоната за видеата си, но всъщност ги гледат доста повече хора. Това например е видяно от 75 хиляди – резултат, вероятно по-висок от всички реклами, лошо изработени или скъпо платени от Министерството на туризма – онова, дето даде 1 милион лева за лого, което приличаше на повърнато върху развалена зелка и е откраднато от Узбекистан. А сега иска да забрани къмпингуването на плажа.

Ето какво разказва датчанката Виктория за България:

„Здравейте всички, днес ще говоря за България. Страната се намира в Европа, в югоизтачната част на Балканския полуостров и всъщност е единствената европейска държава, която не е променяла името си от самото си създаване през 681 г. Ето на това му викам постоянство!

България граничи с Румъния, Сърбия, Македония, Гърция и Турция. А също и с Черно море на изток. Черно море, което изобщо не е толкова страшно, колкото звучи. Всъщност е доста важно море, защото свързва югоизточната част на Европа със западна Азия. Събира двата континента, както и много туристи, сред тях и такива, които наред с всички останали места в България посещават гигантския морски курорт „Слънчев бряг“, известен със своите много, много плажни купони. В Дания дори имаме риалити тв шоу, наречено „Лято на Слънчев бряг“. Ще използвам случая, за да се извиня официално за всички… (следват незензурни думи и изрази) датчани, които щом пристигнат, буквално… (още нецензурна лексика) и са адски досадни. О, колко обичам сънародниците си!

България има много богата култура, буквално. Май вече взех да прекалявам с думата „буквално“ в моите видеа, нали? Но все едно – културата на България настина е много богата, буквално. Защото най-старото златно съкровище в Европа всъщност е открито в България. Учените смятат, че то датира от шестото хилядолетие преди Христа – страхотно! Не съм много сигурна за какво са го използвали – вероятно за пиене. Харесва ми как човечеството изобщо не се е променя – да използват тези изключително красиви и скъпи златни съдове като извинение да се напиват! Поне според мен.

В древни времена България е била дом на траките, чийто най-прочут син е Спартак, оглавил въстания на робите срещу Римската империя. Но той май е по-известен като героя от сериала „Спартак: Цици и пишки“. Или чакайте – май беше „Спартак: Кръв и пясък“, страхотен сериал. Чудя се с каква ще помнят Спартак бъдещите поколения – с освобождаването на робите или с тв шоуто?

Други прочути българи са Нина Добрев, която е най-известна с ролята си в „Дневниците на вампира“. Разбира се, трябва да спомена и българина Виктор Крум от книгата за Хари Потър, както и човека, който изигра ролята във филма – също българин. Той се беше целувал с Хърмаяни – но не пред камерата.

Знаете ли, че кирилицата също е създадена в България? На тази азбука сега пишат в Русия, Казахстан, Беларус и други.

България е много известна и с киселото си мляко – то се получава от специална бактерия, която може да бъде открита само в българския въздух. Така че, ако летите над България, внимавайте – може да се блъснете в скитащо кисело мляко. Шегувам се – знам, че няма такива неща като „скитащо мляко“, то се движи само в опаковки.

Столицата на България е София – голям, предимно модерен, млад град, в който атмосферата „Изтокът среща Запада“ все още е доста очевидна. Но наистина е много красив град. Така че, ако отидете в България, не забравяйте да посетите и София – а не само Слънчев бряг или страхотните ски курорти. Трябва да видите и София!

Преди да завърша това видео, искам да ви предупредя – ако отивате в България, имайте предвид, че кимането с глава означава „не“, а клатене настрани – „да“. Което може да е много объркващо. А за да стане още по-объркващо, много българи вече са възприела практиката на останалия свят и кимат за „да“ и обратното. Така че никога не можете да знаете какво имат предвид българите – независимо дали кимат или въртят глави.

И така – ски, добро кисело мляко, златни съкровища, хора, които не знаете дали казват „да“ или „не“… кой не би искал да отиде на това място! Браво, България! Ще се видим скоро! Чао!“

Площад Славейков