Бившият български премиер Симеон Сакскобургготски няма намерение да се връща в политиката. Това твърди самият той. "Надценявате възрастта ми", заяви Сакскобургготски пред БГНЕС по време на днешното учредяване на клуб „Милениум“. Клубът ще обединява живеещи в чужбина млади българи, които да помагат на страната ни и по възможност да се завърнат в нея. Бившияг цар и премиер стана домакин на новото обединение като предостави двореца "Враня".

„На моите години това е нещо, което съм казвал, че го изключвам. Ако имам възможност да допринеса с нещо за модернизация на страната, няма нужда човек да се включва в политиката“, посочи бившият премиер. 

Той добави, че вижда много лица от хората, които навремето е довел в страната, които са успели и не са останали навън. „Смея да твърдя, че българинът не е емигрант по призвание. И това е много важно. Дори по онова време, когато нямаше надежда никой от нас да се върне, хората си мислеха, че един ден, ще си дойдат“, добави бившият премиер и бивш лидер на НДСВ..

В изказването си почетният председател на CantaBulgarian Румен Чолаков, който вече 9 години живее в чужбина, обяви, че младите българи на Запад са изключително успешни и изреди водещи банки, компании и университети, в които те работят и учат. Според него тази българска диаспора се вълнува от три неща за евентуалното си завръщане в страната – трудовия пазар, съдебната система и макроикономическата стабилност. „България трябва да се бори за своите граждани“, заключи той.

Велислава Петрова, докторантка по вирусология в Кеймбриджкия университет, се включи с изказване за невидимите бариери, които са издигнати срещу завръщането на българите от чужбина. Според нея тези бариери са в професионален и личностен план. Докторантката изрично подчерта, че страната ни не е алтернатива за българите, посветили се на академичния тип развитие – заради цялостното състояние на науката ни. Премахването на бариерите бързо и силово нямало да даде резултат. „Важно е поетапно да се правят усилия за българите да се връщат в България“, каза тя.

През 2000 г. правителството на Иван Костов реши да събере млади успешни наши сънародници на среща, станала емблематична и наречена "Българският Великден". Някои от най-активните "великденци" станаха част от НДСВ, партията, с която Сакскобургготски се завърна в политиката, спечели парламентарните избори и оглави правителството. Великденци като Милен Велчев и Николай Василев станаха министри. Движение "Българският Великден" се записа с няколко годишни срещи като бързо потъна в забрава. Същата съдба, макар и малко по-бавно, на разпад, стопяване и забрава, споходи и т.нар. царска партия НДСВ. 

Представената формула на новия клуб "Милениум" доста напомня първоначалния замисъл на "Българския Великден"-1.