Шестият сезон на „Игра на тронове“ е най-очакваното завръщане на сериал за годината. Забулен в мистерия, сюжетът се пази от създателите си толкова усърдно, че и „Междузвездни войни“ биха завидели. Но въпреки това - какво знаем до момента за съдбата на Вестерос? Сара Хюз от „Гардиън“ събира седем неща, които е успяла да открие в разговори с актьори от продукцията.

Внимание! Текстът по-долу навярно разкрива части от сюжета на „Игра на тронове“!

Давос и Мелисандра пред конфронтация

Когато за последно видяхме Червената жрица, нейните опити да донесе победа на Станис се провалиха и тя яздеше стремглаво към Вала. Там тя ще се събере с най-верния поданик на покойния си господар – Давос, който не знае, че Мелисандра е предложила изгарянето на класа на дъщерята на Станис – принцеса Ширийн.

„И за двамата от тях всяка причина да се живее е изчезнала – казва Лиъм Кънингам, който играе Давос. – Всичко, което Давос знае, е, че Ширийн и Станис са мъртви. Той няма представа, че Мелисандра има нещо общо. Така че през целия сезон очакваме да видим дали ще узнае – и ако да, какво ще стори. Зрителят знае повече от него. Напрежението на очакването е фантастично.“

Време е сладкият принц Томен да порасне

В пети сезон съпругата на Томен, Марджъри, беше хвърлена в тъмница за лъжесвидетелство, докато майка му, Церсей, беше изправена гола да прекоси Кралски чертог. Може ли младият крал да спаси положението?

„Той има много какво да направи – казва Дийн-Чарлз Чапман, актьорът зад Томен. – Трябва да се погледне в огледалото, да си удари шамар и да възмъжее. Дали ще успее наистина – това е друг въпрос.

Бран не е прахосал изминалата година

Последния път, когато видяхме втория най-млад Старк, той сядаше във вътрешността на вековно дърво, за да разбере истината за… ами всъщност за всичко. Сега, след сезон без него, той се завръща.

„Бран определено е пътят за поглед към миналото и нещата, които може да са от значение за Вестерос днес – обяснява Айзък Хемстед-Райт, който играе обучаващия се пророк. А в този процес е въвлечен Макс фон Сюдов. – Трябва да призная, че първоначално не знаех кой е той. После карах към къщи с Питър Динклиндж (Тирион Ланистър) и той каза: „За бога, Макс фон Сюдов! Трябва да ме запознаеш с него“. Не го разбрах. Но сега – да.“

Нещата с Аря не се развиват добре

Този сезон виждаме поредица от задачи от Джакен, които тя трябва да свърши сляпа – казва Мейзи Уилямс, която е Аря Старк, изгубила зрението си в края на пети сезон. – Тя се бори много и вижда, че предизвикателствата са несправедливи, но в крайна сметка усвоява редица умения, която ще носи по важния си път.“

"О, кажи ни повече!"

„Съжалявам, но не мога.“

Съдбата най-сетне се усмихва на Сам
(може би)

Когато последно видяхме Самуел Тарли, един от малкото искрено мили хора в този сериал, той заминаваше, за да стане Майстер, заедно с любовта на живота си Джили и нейното бебе. Означава ли това, че някой герой, един-единствен герой, може най-после да срещне щастлив край?

„Определено ги виждате в добри позиции в началото – казва Джон Брадли, който е Сам. Т.е. всичко ще се обърка? – Е, те се натъкват на препятствие много рано и не знаем точно дали Сам е знаел за него и едва сега казва на Джили, или изобщо не му е дошло наум. Но опасността изскача буквално секунди след като те започват пътуването си.“

Злите Болтън консолидират властта си

Те може да са безспорните владетели на Севера, но сега, след като Санса Старк е избягала с Теон Грейджой, дали ще видим предизвикателство към хегемонията на Болтън?

„Най-големият проблем пред Дома е да запази властта си – казва Иван Реон, зловещият Рамзи Болтън. – Определено бягството на Санса е проблем. С наследник от този брак те биха били много силни в Севера – защото никой не харесва Болтън, но всички обичат Старк. Загубата ѝ означава сериозно отслабването на позициите на Рамзи.“

Джон Сняг е мъртъв, нали?
Определено мъртъв

„Има толкова много натиск към моята героиня да извършва чудеса – защо всеки предполага, че мога да го върна обратно към живота?“, пита Карис ван Хоутън, Мелисандра.

„Какъв сериал ще гледаме, ако даден герой бъде 10 пъти наръган с нож и след това се окаже, че не е мъртъв?“, задава въпрос и Лиъм Кънингам, Давос.

Никога не сме обсъждали среща между Аря и Джон, докато той беше в сериала – би било чудесно, ако имат такава. Представям си как тя казва: „Бода ги с острия край“, и после и двамата се засмиват. Но предполагам, че никога няма да разберем“, казва Мейзи Уилямс, Аря.

„Не съм прекарвал с него време на снимките… защото той вече не е на снимачната площадка“, завършва Джон Брадли, Сам.

„Игра на тронове“ се завръща с шестия си сезон на 24 април.

Площад Славейков