Работещите в „Булгартабак-Холдинг” АД излязоха на протест пред парламента и централата на компанията в центъра на столицата. Решението за действията им бе взето единодушно от над 315 работници и служители на „София-БТ” АД. Протстът е срещу предприетите действия на мениджърския екип на „София-БТ” АД за масово уволнение на над 90% от персонала на дружеството.

СИНДИКАТИТЕ В "БУЛГАРТАБАК": ИСКАМЕ СРЕЩА СЪС СОБСТВЕНИКА, НО НЕ ЗНАЕМ КОЙ Е ТОЙ

От края на миналата и началото на тази седмица се връчват предложения за прекратяване на трудовия договор по чл.331, ал.1 от КТ срещу съответно обезщетение, но считано от дата 10 май 2016 г.

В нарочна декларация от 23 март синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа” уведомиха министър-председателя Бойко Борисов и изпълнителния директор на Агенция по приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов за ескалацията на социалното напрежение в дружеството.

БОРИСОВ: НЕ ЗНАМ ПЕЕВСКИ НЯКОГА ДА Е СТОЯЛ ЗАД "БУЛГАРТАБАК"

На синдикатите и колектива до настоящия момент не е предоставен икономически анализ за необходимостта от спиране дейността на дружеството. След като браншовите синдикати на КНСБ и КТ Подкрепа насрочиха протестни действия от "Булгартабак-Холдинг" АД уведомиха, че на служителите от “София-БТ”, чиито трудови договори ще бъдат прекратени, са били отправени предложения за изплащане на обезщетения - средният им размер е 15 000 лв., а за някои от тях ще надхвърли 35 000 лв.

ОМЕРТАТА "БУЛГАРТАБАК"

От компанията твърдят, че временното преустановяване на дейността на “София-БТ” АД е заради драстичното намаляване на поръчките, негативната медийна кампания и изкуствено създадения висок репутационен риск за “Булгартабак” и свързаните с компанията дружества. А синдикатите само създавали излишно социално напрежение.

Вижте протеста през обектива на фоторепортера ВЕСЕЛИН БОРИШЕВ: