От всички заплахи за глобалната сигурност най-голямата е разпространението и потенциалното използване на ядрените оръжия. поради това преди седем години в Прага поех ангажимента САЩ да спрат разпространението на ядрени оръжия и да се стремят към свят без тях. Визията е изградена върху политиката на президентите преди мене - демократи и републиканци, включително на Роналд Рейгън, който каза, че "се стремим към пълното елиминиране един ден на ядрените оръжия от лицето на Земята".

В четвъртък (днес, 31 март 2016 г. - б.р.) във Вашингтон ще посрещна над 50 световни лидери на нашата четвърта Среща за ядрена сигурност, за да укрепим главния стълб от Пражкия дневен ред - да попречим на терористите да се сдобият и използват ядрено оръжие. Ще разгледаме напредъка ни като това, че отървахме над дузина страни от високо обогатени уран и плутоний. Страните, сред които и САЩ, ще поемат нови ангажименти и ще продължим да укрепваме международните договори и институции, които усилват ядрената сигурност.

Предвид заплахата от организации като терористичната група "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.) ще направим заедно с нашите съюзници и партньори преглед на антитерористичните ни усилия, за да попречим на най-опасните в света мрежи да се сдобият с най-опасното в света оръжие.

Освен че предотвратихме ядрения тероризъм, ние постигнахме важен напредък към по-дълбоката визия, която очертах в Прага.

Първо, ние предприемаме конкретни стъпки към свят без ядрени оръжия. САЩ и Русия продължават да изпълняват задълженията си по договора "Нов СТАРТ" така, че до 2018 г. броят на разположените американски и руски ядрени бойни глави да бъде на най-ниското си равнище от 50-те г. на ХХ век. Макар САЩ да поддържат безопасен, сигурен и ефективен ядрен арсенал, за да възпрат всеки враг и да гарантират сигурността на своите съюзници, аз намалих броя и ролята на ядрените оръжия в нашата стратегия за национална сигурност. Също така отхвърлих разработването на нови ядрени бойни глави и ограничих извънредните обстоятелства, при които САЩ могат да използват или да заплашат с използване на ядрени оръжия.

Второ, ние засилваме глобалния режим - включително Договора за неразпространение на ядрени оръжия - който предотвратява разпространяването на ядрени оръжия. Успяхме да обединим международната общност срещу разпространението на ядрени оръжия, най-вече в Иран. разполагащ с ядрено оръжие Иран би представлявал неприемлива заплаха за националната ни сигурност и тази на нашите съюзници и партньори. Това би могло да предизвика ядрена надпревара в Близкия изток и да наруши глобалния режим на неразпространение.

След като в началото Иран отхвърли дипломатическо решение, САЩ мобилизираха международната общност да наложи санкции срещу Иран, и така бе показано, че страните, които не изпълняват задълженията си по ядреното оръжие, ще си понесат последиците. След интензивни преговори Иран се съгласи на ядрено споразумение, което затваря всичките му пътища към ядрено оръжие. сега Иран е подложен на най-всеобхватния режим на инспекции, договарян някога за наблюдение на ядрена програма. С други думи, с това споразумение светът предотврати възможността още една страна да има атомна бомба. И ние ще продължим да бдим, за да гарантираме, че Иран изпълнява своите ангажименти.

Трето, стремим се към нови рамки на гражданско сътрудничество в ядрената сфера, за да могат страните, изпълняващи задълженията си, да имат достъп до ядрена енергия за мирни цели. Световната банка за ядрено гориво, за чието създаване призовах преди седем години в Прага, сега се създава в Казахстан. С нея страните ще могат да реализират енергията, която искат, без да обогатяват уран, който може да бъде изложен на опасност от отклоняване или кражба.

Въпреки напредъка аз съм първият, който признава, че все още има какво да довършваме. Предвид нарушенията на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, продължаваме да призоваваме Русия да изпълни докрай своите задължения. Заедно с нашето военно ръководство продължавам да вярвам, че нашият масивен арсенал от времето на Студената война е пазен зле от днешните заплахи. САЩ и Русия, които, взети заедно, притежават над 90 на сто от ядрените оръжия в света, трябва да преговарят да намалят още повече арсеналите си.

Международната общност трябва да остане единна пред лицето на продължаващите провокации на Северна Корея, включително последния й ядрен опит и изстрелването на ракета. Допълнителните санкции, наложени наскоро на Пхенян от Съвета за сигурност на ООН, показват, че нарушенията водят до последици. САЩ ще продължат да работят със съюзниците и партньорите си за пълното и удостоверимо превръщане по мирен път на Корейския полуостров в безядрена зона.

В по-дълбок смисъл световната сигурност изисква страните, включително САЩ, да ратифицират Договора за всеобща забрана на ядрените изпитания и да сключат нов договор, за да бъде прекратено веднъж завинаги производството на разпадащи се материали за създаване на ядрени оръжия.

В Прага заявих, че постигането на сигурността и мира в свят без ядрени оръжия няма да се случи бързо, вероятно не и докато аз съм жив. Но ние започнахме. Като единствената страна в света, използвала някога ядрени оръжия, САЩ имат моралното задължение да продължат да прокарват пътя за елиминирането им. нито една държава обаче не може да реализира сама тази визия. Това трябва да бъде работа на целия свят.

Ясно ни е, че предстоят още трудни препятствия, но аз вярвам, че ние никога не трябва да се отказваме пред фаталната мисъл, че разпространението на ядрените оръжия е неизбежно. Дори да се сблъскваме с реалностите на света такъв, какъвто е, трябва да продължим да се стремим към визията ни за света такъв, какъвто трябва да бъде.

-----

* Статията на президента на САЩ е уводна на в. "Вашингтон пост", откъдето я препечатваме.