Прочутата архитектка Заха Хадид е починала от инфаркт, съобщават чуждите медии. Англичанката, родена в Ирак, е издъхнала в болница в Маями, където се е лекувала от бронхит. 

Наричана Кралица на извитите форми в архитектурата, тя е първата жена, получила Златен медал за цялостно творчество от Кралския институт на британските архитекти. Заха Хадид е родена в Багдад през 1950 г. Учи математика в Американския университет в Бейрут, преди да започне кариера в архитектурата в Лондон, където се мести в началото на 70-те. Прочува се на 33 години, като печели конкурса за дизайн на клуб The Peak в Хонконг през 1983 г. По финансови причини той така и не е построен. Дизайнът на клуба представлява полирана гранитна структура, която се извисява над шумотевицата на мегаполиса.

"Тя беше истинско вдъхновение – каза за Заха Хадид носителката на наградата „Стърлинг“ Аманда Левет. – С дълбоко глобално влияние, което ще остане още много години, защото тя промени културата на архитектурата и начина, по който изживяваме сградите. Когато синът ми беше много малък, Заха му показа как да изписва името си на арабски. В този момент аз осъзнах генезиса на нейния забележителен архитектурен език.

Тя беше изключителен модел за подражание за жените. Беше безстрашна и пионер – работата й бе смела и радикална. Независимо, че понякога срещаше неразбиране, тя получаваше широко и съвсем заслужено признание.“

Проектът за стадион на Заха Хадид за Световното първенство по футбол в Катар през 2022 г.

Площад Славейков