Tesla показа най-новата си кола - Model 3, с която обещава да вкара сред масите електробомилите с върхови характеристики, пише в. USA Today.

Колата излезе обвита мъгла на сцена във фабриката SpaceX край Лос Анжелис. Шефът на Tesla Илон Мъск обясни, че автомобилът ще бъде 5-местен и ще отговаря на най-високите стандарти за безопасност, както и ще осигурява пробег от 215 мили (около 340 км) с едно зареждане на батерията му.

Въпреки, че техническите данни на Model 3 няма да са на висотата на тези на суперлуксозния Model S, те не са за пренебрегване - колата ще развива от нула до 100 км/час за по-малко от 6 секунди.

Производството на автомобила започва през 2017 г., а неговата цена ще бъде $35 000 - двойно по-малко, отколкото на седана Model 3 и всъдехода Model X. Но това е базовата цена, като в зависимост от допълнителните екстри тя може да стане и доста по-висока.

Дизайнът на новата кола наподобява този на Model S, макар че е с по-агресивен профил и покъса задна част. Model 3 ще предлага два багажника - отпред и отзад. Уредите му ще се управляват с голям LCD дисплей, а стъкленият покрив, който общваща и двата реда седалки, е част от стандартното оборудване.

Автомобилът се посреща с възторг, като вече са заявени 137 760 бройки. Това става с първоначална вноска от $1000, която по-късно се приспада от цената. Доставките ще започнат през есента на 2017 г.

Акциите на Tesla поскъпнаха вчера с 1,27% до $229,77, като пазарната капитализация на компанията достигна $30,343 млрд. Досегашният рекорд за най-висока цена на акциите на производителя на електрически коли и батерии е $280,02, постигнат на 3 юли 2015 г.