Личните карти на българските граждани задължително да съдържат чип, който може да се използва за електронна идентификация, а оттам - за достъп на електронни услуги. Такава промяна в Закона за българските лични документи предлага вицепремиерът Румяна Бъчварова. Идеята е новите правила да влязат в сила от 1 януари 2018 г.

Законопроектът е публикуван в сайта на правителството за обществено обсъждане на нови нормативни актове. Срокът за становища изтича на 15 април.

НОВО 20: ЕЛЕКТРОННИЯТ ЧИП В ЛИЧНИТЕ КАРТИ ПАК СЕ ОТЛАГА

Това е вторият опит на екипа на Бъчварова да въведе издаването на лични карти с чип, за да се улесни достъпът на хората до електронна идентификация и услуги. Предишният опит бе с текстове в Закона за електронната идентификация, който вече е внесен в парламента.

РАДАН КЪНЕВ: ЦВЕТАНОВ ЦЕПИ ЗАКОНИТЕ НА БЪЧВАРОВА КАТО ЗЕЛКИ

Текстовете от проекта, засягащи личните документи обаче бяха отхвърлени от ресорната комисия по вътрешна сигурност. Причината - шефът на комисията и водач на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов бе против приемането им и предложи да отпаднат. А комисията го подкрепи. Зад промените на Бъчварова тогава застанаха само депутати от Реформаторския блок. 

Един от Цветановите аргументи бе, че поправките трябва да са направени директно в Закона за личните документи, а не той да се променя чрез Закона за електронната идентификация. Въпреки че именно ГЕРБ в последните години най-често използват практиката да се променят закони чрез други закони.

Новият опит на екипа на Бъчварова, съобразен с критиката на шефа на ПГ на ГЕРБ, е налице, сега предстои обсъждането му.  

ЦВЕТАНОВ ДЕКЛАРИРА, ЧЕ ГЕРБ НЕ СА ПРОТИВ ЧИПОВЕТЕ В ЛИЧНИТЕ КАРТИ

В новия законопроект се предвижда гражданите да имат възможност да заяват изрично, ако не желаят елестронният чип в личната им карта да се използва за електронна идентификация.

"По този начин се създават условия услугата да се ползва от значителен брой граждани, което ще има позитивен ефект върху изграждането на електронното управление, отварянето на институциите към гражданите и достъпа до електронни административни услуги", пише в доклада на вицепремиера.

По желание пък всеки български гражданин ще може да поиска в документа му да са заложени и биометрични данни, става ясно от предложените текстове. 

Като допълнителна мярка за постигане на масова употреба на електронната идентификация и с оглед на техническите възможности на електронните носители, законопроектът предлага и използването на електронна идентификация и в международния паспорт. Това също ще става при заявено желание.

Личните карти, които са издадени преди евентуалното влизане в сила на новите разпоредби ще бъдат валидни до изтичане на срока им - тоест няма да има изискване всички българи да си сменят веднага документите с нови. 

Макар в други европейски страни да няма подобна практика за документите за пътуване зад граница, от екипа на Бъчварова го предлагат с цел да се даде възможност българите в чужбина да използват по-лесно електронна идентификация.

Законопроектът разширява възможностите за подаване на заявления за издаване на документи по електронен път, като добавя използването на електронната идентификация като алтернатива на квалифицирания електронен подпис, става ясно още от проекта.