Досиетата "Панама" - най-големият теч на тайни документи в историята на журналистиката, заплашват с разкритията си поне 12 бивши или настоящи държавни глави и 61 техни роднини или приближени.

В огромния масив - 11,5 млн. документа, има данни и за 128 политици и други хора, заемащи публични длъжности.

Сред имената са тези на министър-председателите на Исландия и Пакистан, кралят на Саудитска Арабия и децата на президента на Азербайджан. Документи има и за украинския президент Петро Порошенко, покойния баща на британския премиер Дейвид Камерън, близки на сегашни или бивши членове на китайското Политбюро.

ДОСИЕТАТА ПАНАМА: ПУТИН. ИЛИ КАК ДА СКРИЕШ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ

Документите показват, че семейството на президента на Азербайджан Илхам Алиев е използвало фондации и компании в Панама, за да притежава тайни дялове в златни мини и в недвижима собственост в Лондон.

Децата на министър-председателя на Пакистан Наваз Шариф също са притежавали имоти в Лондон през чрез компании, създадени от панамската кантора "Мосак Фонсека".

Членове на семействата на осем настоящи представители в китайското Политбюро, главният управляващ политически орган в страната, също имат офшорни компании, регистрирани от компанията. Те включват зетя на президента Си Дзинпин, който е учредил две фирми на британските Вирджински острови през 2009 година.

Представители на азербайджанския, пакистанския и китайския лидер не са отговорили на въпроси за изнесеното в публикацията.

В ДОСИЕТАТА "ПАНАМА" - 50 БЪЛГАРСКИ ФИРМИ И НИТО ЕДИН ПОЛИТИК

Списъкът на световните лидери, които са използвали услугите на "Мосак Фонсека", включва и сегашния президент на Аржентина Маурицио Макри. Той е бил директор и вицепрезидент на компания на Бахамите, управлявана от панамската кантора, когато е бил бизнесмен и кмет на столицата Буенос Аирес. Негов говорител каза, че президентът никога лично не е притежавал дялове в компанията, която била част от бизнеса на семейството му.

През най-кървавите дни на руското нахлуване в Донбас през 2014 година представители на украинския президент Петро Порошенко са се спешили да търсят копие от платени сметки за ток и вода от негово жилище, за да попълнят изискваните документи за създаването на холдингова компания на британските Вирджински острови, показвали документите според публикациите.

Говорител на Порошенко е казал, че създаването на фирмата няма нищо общо „с никакви политически и военни събития в Украйна“. Финансови съветници на Порошенко пък са заявили, че той не е включил компанията BVI в имуществената си декларация за 2014 година, защото нито тя, нито свързаните с нея фирми в Кипър и в Холандия имат активи.

Те поясниха, че всички тези фирми били част от корпоративно преструктуриране, което да помогне на Порошенко да продаде шоколадовия си бизнес.

РОЙТЕРС: ЧОВЕК НА ПУТИН РАЗДАЛ ИМОТИ НА ДЪЩЕРЯ МУ И ГАДЖЕТО МУ

Когато Зигмундур Давид Гунлаугсон е станал министър-председател на Исландия през 2013 година, е скрил, че той и съпругата му имат дялове в офшорна компания на британските Вирджински острови, откакто той е влязъл като депутат в парламента през 2009 година. Месеци по-късно Гунлаугсон е продал своя дял във фирмата на жена си за 1 щатски долар. Компанията е притежавала облигации, които първоначално стрували милиони долари, в три гигантски исландски банки. Те обаче са фалирали по време на финансовата криза през 2008 година.

Гунлагсон е договорил сделка с кредиторите на банките през миналата година, без да декларира интереса на семейството му във финансовия резултат. Той отрича този интерес да е повлиял на политическите му решения. Жена му заяви, че компанията е била нейна, а не негова и си е платила всички данъци.