За първите 36 часа от обявяването на модела миналия четвъртък, за електромобила Tesla Model 3 са направени над 253 000 поръчки за обща стойност от повече от $10,6 млрд., съобщи Блумбърг.

TESLA ПОКАЗА "НАРОДНИЯ" ЕЛЕКТРОМОБИЛ

Това е невероятно успешен старт за автомобил, чиято доставка до клиентите започва след поне 18 месеца. Въпреки, че базовата цена на електромобила е $35 000, средната стойност на поръчана кола е $42 000. Вероятно част от купувачите, предплатили $1000 за автомобила, смятат да използват правителствената субсидия от $7500 при покупка на електрическа кола. Но тя ще отпадне следващата година, защото продажбите на Tesla ще надвишат прага от 200 000 бройки, така че няма да могат да се класират за щедрия бонус.

Радушното посрещане на Model 3 и очакването за неговото представяне доведоха до ръст на цената на акциите на Tesla с над 60% от средата на февруари, когато бяха паднали до 12-месечно дъно.

Но някои анализатори се съмняват, че Tesla има достатъчен капацитет за производство на "масовия" електромобил, като смятат, че някои от сега поръчаните коли ще бъдат доставени чак през 2020 г.

Други смятат, че сериозният обем на поръчките ще е мотив за компанията да направи допълнителна продажба на акции, за да набере инвестиции за разширяване на производствените си мощности.