Предложение за старт на нова процедура за избор на членове на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) внесоха депутатите от Гражданския съвет на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.

Избраниците настояват старата процедура по избора да се прекрати. Тя се провали след оттеглянето на единствения кандидат за председател Росен Желязков (ГЕРБ) и разпореждането на премиера Бойко Борисов партията да не участва в процедурата. Повод за това пък бе обвинение от лидера на ДСБ Радан Кънев към управляващите, че изборът на нов антимонополен орган е плод на тайна договорка между партиите и в частност ГЕРБ и ДПС.

БОРИСОВ ОБВИНИ КЪНЕВ В "ДОЛНА ПОЛИТИКА" И "МАЙМУНДЖИЛЪЦИ" ПО ПОВОД КЗК

От ГЕРБ обаче вече месец не правят нищо, за да има избор на членове и ръководство на КЗК - отводът на Желязков беше на 9 март. Затова Славов и Димитров поемат инициативата и настояват да се стартира нова процедура. Идеята им е да се променят и правилата за номинации на членове на антимонополния орган. Едно от основните предложения е представители на неправителствения сектор да имат право да номинират кандидати за КЗК. 

Реформаторите предлагат още срокът за предложение на кандидати да бъде 21 дни, а не едва 7, както беше в настоящата продецура.

САГАТА КЗК ПРОДЪЛЖАВА - ДЕПУТАТИ УМУВАТ ЗА ПРОЦЕДУРАТА

„Тази процедура не може да се бави повече. При сегашния неефективен състав на КЗК Народното събрание не може да бездейства, при положение, че мандатът на този състав изтече преди 6 месеца. Трябва максимално скоро да открием нова процедура, в която да могат да участват и представители на неправителствения сектор. Само чрез прозрачна и публично достъпна процедура можем да гарантираме, че новият състав на КЗК ще бъде качествен и работещ“, коментира Петър Славов.

Според източници на Клуб Z от ГЕРБ все още умуват дали да се прекрати цялата предишна процедура или само да се удължат сроковете за номинация за председател на КЗК, въпреки че на заседанието на икономическата комисия на 9 март се реши отгалагено на решението да е само със седмица. Запознати твърдят, че самият Борисов е посъветвал депутатите си да не бързат с процедури.