Реакциите в Русия показват твърде красноречиво манталитета на една страна, която според икономиста и публицист Кирил Рогов демонстрира "синдрома на високата корупция". Той си личи по това, че цялото общество реагира деморализирано и не вярва, че нещо може да се промени към по-добро. Оттук и пренебрежителните коментари от рода на:

"И цялата тая врява – само за някакви си два милиарда долара?"

НЕ НИ СЕ ПОДИГРАВАЙТЕ НА МИЛИАРДИТЕ

Уверен съм обаче, че „героите”, изобличени от публикацията, вече са реагирали и тепърва ще реагират още по-активно. Разследването на журналистическия консорциум е политически неутрално и тъкмо това го прави особено ефикасно. Защото не е възможно да твърдиш, че е изпълнявана политическа поръчка, след като разкритията се отнасят едновременно до украинския президент Петро Порошенко, но и до приятелския кръг на Владимир Путин.

Пророчеството на Борис Немцов

Приживе Борис Немцов изрече крилатата фраза:

"На нашия елит му се иска да управлява като Сталин, а да живее като Абрамович. Няма как да стане!"

Доказателство за това са и разкритията от „Панама пейпърс". 

Сега перспективата за отмяна на санкциите срещу руските политици, бизнесмени и фирми става още по-проблематична. Министерството на финансите на САЩ тълкува разкритията от "Панама пейпърс" като доказателство за това, че са правени опити за заобикаляне на санкциите чрез създаване на офшорки. Вероятно и ЕС ще се вгледа в тях, проучвайки точно този аспект. А руските активи ще станат още "по-отровни" за чуждите инвеститори, които и без това са обезкуражени от санкциите. Получаването на кредити, което е затруднено и сега, ще стане още по-проблематично.

Карикатура на С. Елкин.

Тук показателен ще е начинът, по който официална Москва реагира на панамските разкрития. Ако в скоро време станем например свидетели на освобождаването на Надежда Савченко, това може да означава, че стремежът за запазване на финансовите активи ще накара руския елит да се откаже от конфронтацията със Запада. Лично аз обаче смятам, че Кремъл ще тръгне към изостряне на ситуацията. Като начало ще се усили натискът над опозицията и независимите медии в Русия, а в чужбина ще бъде разширена пропагандната кампания и подкрепата за левите и десни радикали в страните от ЕС.

Тепърва ще има повод да се говори за "Панама пейпърс"

Естествено, държавните руски медии не съобщиха нищо за онази част от панамските разследвания, които се отнасят до Русия. Кремъл обаче се оказа в сложна ситуация. От една страна не му се иска да пропусне шанса да разгласи, че ето, видите ли, всички и навсякъде правят едни и същи измамни машинации, както и да удари по заклетия си враг Петро Порошенко. От друга страна обаче, Кремъл явно се пита дали си струва да събужда интереса на руснаците към разследването, в което са замесени и някои от най-близките приятели на руския президент?

"Панама пейпърс" несъмнено ще окажат въздействие върху обществото, макар и не веднага. Такъв род информация се възприема бавно от общественото съзнание. Тя обаче се запечатва в него дотогава, докато политическата криза не застави обществото, подобно на главния герой от някой стар холивудски филм, да си спомни всичко и да излее цялата си ярост върху дотегналата му власт.

Така стана по времето на Перестройката, когато комунистическите вождове бяха конфронтирани с разкритията за ГУЛАГ, за военните авантюри в чужбина, и най-вече за това как е ставало разпределението на облагите във властта. Очевидно така ще стане и някой ден в недалечното, постсъветско бъдеще на Русия.

Материалът препечатваме от Дойче веле.