Холандците гласуваха с „не“ на референдума за споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС. Над 62% срещу 38% обявиха, че не искат Киев да се присъедини в бъдеще към европейското семейство. 

За да има легитимност,  в допитването трябваше да участват поне 30 на сто. И бариерата бе прескочена едва-едва - 32 процента избирателна активност. Това обаче означава, че правителството трябва да преосмисли подкрепата си за договора и да се съобрази с народната воля.

Вотът няма задължителен характер, но е консултативен и ясно очартава какви са желанията на хората. И още снощи премиерът Марк Рюте обяви, че Холандия няма как вече да ратифицира договора „просто така“. Той посочи, че следващите действия на кабинета ще бъдат разгледани „стъпка по стъпка“. Министрите ще обсъдят ситуацията с депутатите както и с европейските си партньори преди да вземат окончателно решение.

„Взехме под внимание резултатите от референдума в Кралство Нидерландия относно договора за асоцииране между Украйна и ЕС. В съответствие с холандското законодателство, референдумът има консултативен характер, а следователно окончателното решение за ратификацията на договора ще се вземе от правителството на Нидерландия след провеждане на вътрешни дискусии и процедури. Очакваме, че това решение ще отговаря на интересите на Украйна, Нидерландия и Европа“, се казва в коментар на сайта на украинското МВнР, цитиран от Фокус.

А от Вашингтон обявиха, че продължават да подкрепя споразумението за асоцииране на Украйна и ЕС.

„Ние подкрепя договора за асоцииране на ЕС и Украйна, а също така смятаме, че е в интереса на САЩ, Нидерландия и ЕС да се помогне на Украйна да стане демократична и икономически стабилна страна“ , заяви говорителят на американския Държавен департамент Марк Тонер.

Всички останали страни членки на ЕС са ратифицирали споразумението. И сега влизането му в сила зависи единствено от Хага. Именно отхвърлянето на споразумението от Киев през есента на 2013 година стана повод за бунтовете на украинците и падането няколко месеца по-късно на управлението на президента Янукович.