Няма конфликт в здравеопазването, заяви днес премиерът Бойко Борисов от Сандански, коментирайки проблемите в здравната реформа и протестът на медиците вчера, който събра няколкостотин души от цялата страна в столицата.

МОСКОВ: НЕ СЛУШАЙТЕ ВАЛКИРИИТЕ, КОИТО ПЕЯТ, ЧЕ ВСИЧКО Е ЛОШО

Според него е нужно да се провеждат повече разговори с лекарите и другите работещи в системата, нещо, с което здравният министър Москов щял да се справи.

"Оттук нататък всичко е в ръцете на министър Москов и аз се надявам той да съумее да обясни всяко свое действие и наредба. Той е диалогичен човек“, каза Борисов.

Според него проблем има само заради страха от по-големия контрол, който щял да бъде въведен със здравната реформа.

"Крайно време е обществото да спре да задава въпроси: „Източва ли се здравеопазването?” Миналата година с над 450 млн. лева дофинансирахме Касата. Усетиха ли хората с половин милиард по-добро здравеопазване? Аз мисля, че не“, категоричен бе той.

И заяви, че медицинските лица могат да получат по-голямо възнаграждение, ако се спестят средства от източване на касата.

Премиерът защити и системата с въвеждане на пръстови отпечатъци в лечебните заведения, като я сравни с подобната система в парламента. В момента депутатите заверяват гласа си именно слагайки пръст върху четец на машинката, с която се гласува в зала. 

"В момента, в който се въведе гласуването с пръстов отпечатък, изведнъж цялата измама с карти приключи", заяви Борисов.

Премиерът коментира и бламирането на новия Закон за МВР на вицепремиерката Румяна Бъчварова, като заяви, че причината е липса на готовност от страна на партньорите - РБ, АБВ и ПФ - да правят реформи.

ЦВЕТАНОВ КРИТИКУВА ЗАКОНА НА БЪЧВАРОВА: ТОВА Е МНЕНИЕТО НА ВСИЧКИ

"На практика остава само ГЕРБ да подкрепя реформата“, каза Борисов, и добави: "Да се прави реформа на думи е лесно, но на дела е трудно."