Бившият депутат от ДПС и бивш кмет на Гърмен Ахмед Башев коментира пред бТВ трябва или не трябва да носят да се носят бурки в България и доколко у нас има радикален ислям.

"Ние трябва да определим какво значи радикален ислям. Радикален ислям в България няма. Може да има радикализирани елементи, може да има спящи клетки, това е работа на службите. 50-60 ромки с бурки не са радикален ислям, заради тях да правим закон", каза Башев.

ЦАЦАРОВ СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ ЗАБРАДЕНИ ЖЕНИ НА ПУБЛИЧНИ МЕСТА

Той обясни, че в религиозните среди на мюсюлманите в България няма изискване жената да бъде забулена до такава степен, че да й се виждат само очите. Според него тази практика у нас е привнесена не от Турция или Саудитска Арабия, а от Западна Европа.

"Облеклото на хората е изконно човешко право. Ако налагаме на хората облекло ще попаднем в едни мракобесни режими, които помним. Тогава имаше бой, ако намерят жена с шалвари. Не всеки човек, било то мъж или жена, е терорист. Терористите в Белгия носеха "Версаче". Всяка държава трябва да може да идентифицира във всеки един момент лицето, което стои пред органа на властта. Трябва във всеки един момент лицето да се вижда от органите на реда в България", каза Башев.

Според него забраната на бурките се внася от "патриоти, националисти, популисти", които "искат да победят в идеята си, че цялото зло на света идва от  исляма".

"Не може заради бълхата да горим юргана. Безумно ще бъде да се налагат закони. Да правим закони за 20 човека... Утре може да няма хич (бурки - б.р.), ако институциите си вършат работата. Бурки, освен в пазарджишкия ромски квартал и в пловдивския ромски квартал няма в България и слава Богу, че няма", заяви Башев.

АНГЕЛ ДЖАМБАЗКИ: ДА НЯМА БУРКИ, ДА НЯМА БРАДИ, КОИТО МОГАТ ДА СЕ НАСТЪПВАТ

Според него директорите на училищата трябва да имат право да решават всеки един подобен казус, ако се срещнат с него в практиката си. В момента Башев е директор на училището в Огняново. Той обясни, че по-голямата част от децата там са мюсюлмани, но нито едно не носи бурка или шалвари.

 "Ако се появи - трябва да се процедира много внимателно, без шум. Не можем да пишем универсални правила точно по този въпрос", каза Башев.

И разказа случай от средата на 90-те години на XX в. Тогавашният образователен министър Илчо Димитров му разпоредил да забрани шалварите в училището в Рибново. Според Башев това се дължало на факта, че той не познавал обстановката в тези райони няколко години след промените и след края на Възродителния процес. Хора от службите обаче се свързали с Башев и му казали, че му забраняват да се занимава с този въпрос. Малко след това той получил подобно обаждане и от министъра.

"Така трябва да се работи, няма друг начин. Не можем да палим страната по този начин. Ако сега имаме 20 жени с бурки въвеждайки закона може да станат 220".

Това обобщи Башев.