Какво работи вицепрезидентът? Добре де, съгласен съм, че глаголът не е удачен в случая. С какво се занимава вицепрезидентът?

Отговорът на този въпрос зависи от медиите, чрез които се информирате за работата на народните слуги. Ако четете едни вестници и сайтове, разбирате как вицепрезидентът Маргарита Попова през ден поставя на място несръчния президент и аха да заеме поста му. Ей сега, веднага след празниците.

Ако пък получавате информация от по-малкото други медии, виждате как тя често демонстрира неспокойния си характер и непрекъснато не е съгласна с нещо, казано или направено от президента. Плурализъм. Пусть говорят.

Понякога Маргарита Попова се държи като контрапрезидент. Събитията от последната година правят излишно да допълвам какво означава това. Плевнелиев налага вето върху някой закон, Попова на следващия го призовава да се мотивира по-добре юридически. Плевнелиев казва, че протестите са показали несъгласието на хората със задкулисието, Попова на следващия ден призовава същите хора да израснат и кротко да приемат резултатите от изборите.

Докато Плевнелиев категорично отказва да назначава посланици с връзки с бившата Държавна сигурност, Попова отива и получава почетен знак за лидерство „Стефан Стамболов“, връчван от последния директор на Шести отдел в Шесто управление на ДС Димитър Иванов.

Преди дни Росен Плевнелиев обяви, че няма да отиде в специално създадената срещу него парламентарна комисия, за да се обяснява за срещата си с шеф на EVN в Австрия. Комисията бе предложена от „Атака“ и оглавена от „Атака“. Още на следващия ден Маргарита Попова го „смъмри“ и изказа надежда, че правилно бил премислил решението си.

Интересно е. Има герои, има напрежение, става си сериал. А има ли логика?

Очевидно е, че изказванията на вицепрезидента са добре дошли за онова крило от управляващите, които поведоха открита война срещу президента още в момента, когато той сне доверието си от тях. Знаем датата – 14 юни 2013 г. Очевидно е също, че изказванията на вицепрезидента са добре дошли за онези медии, които обясняват ситуацията в страната като резултат от „плановете на Плевнелиев и неговите приятели“.

Ако Маргарита Попова съзнателно върви в тази посока, то най-подходящото наименование за длъжността й е „контрапрезидент“. Ако пък просто се чувства загрижена по всеки въпрос и живее с усещането, че гражданите имат нужда да чуят и тази позиция, то тогава може да се нарече „омбудсман“. Ако просто й се говори, тогава няма да й хареса сравнението с един популярен професор и телевизионен коментатор.

Най-ясният отговор на въпроса какво работи вицепрезидентът се намира в Указ № 13 на президента, издаден на 23 януари 2012 г. Не е секретен, намира се на сайта на институцията. Там пише какви функции държавният глава е възложил на вицепрезидента: да дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него; да предоставя убежище; да упражнява право на помилване; да назначава един член в Националния съвет за българите, живеещи извън Република България. Точка.

Излезем ли от Указ № 13, отиваме при някое от другите определения за вицепрезидента. Но пък останем ли в рамките на указа, няма как Бареков и близките му медии да продължат да я промотират за президент, който аха, ей сега ще заеме мястото на избрания от българите държавен глава. 

Ето как изглежда вероятно трудно откриваемият Указ № 13