Американският актьор и музикант Майкъл Шанън вярва, че днешните филмови артисти са просто модели.

Според Шанън, който има номинация за „Оскар”, редица други награди и признание от критиката в рамките на кариерата си, в момента актьорското майсторство в Холивуд трудно може да се нарече форма на изкуство.

Артистът, който напоследък е познат с ролята си в „Батман срещу Супермен”, смята, че в кинобизнеса всичко зависи от външния вид, а не от таланта.

„Това е визуална медия. Мърдащи се картинки. На практика си само модел, който говори. Погледнете актьорите в днешно време – те са просто модели. Церемонията на „Оскар”-ите е като абитуриентски бал. Всички са наконтени”, заяви Шанън в интервю за „Гардиън”.

Той продължава изповедта си.

„Дори и при мен. Когато имам пресконференция някой дизайнер идва и казва, че искат да сложат костюма им върху мен. Да сложат костюма им върху мен! Никога не съм си представял, че ще чуя такова нещо.”

Майкъл Шанън също е скептичен към тези негови колеги, които смятат занаята за психологическа терапия и се опитват да лекуват персоналните си проблеми, като ги канализират в актьорската игра.

„Не мисля, че актьорството решава проблемите ти. За мен е работа. Каквато и да е личната ми ситуация, мога да изляза от нея и да си кажа „Добре, сега съм Боб, Том или който и да е”. Но в края на деня се прибираш вкъщи и откриваш, че си оставаш човешка развалина. Това е големият проблем на това да гледаш на актьорството като терапия”, казва Шанън.

Въпреки скептичния си поглед върху занаята, 41-годишният Шанън има повече работа от всякога. Последният му филм, „Midnight Special”, е неговият трети, излязъл от началото на тази година. Той се въплъти и в ролята на рок легендата Елвис Пресли във филма „Елвис и Никсън”, чиято премиера предстои на фестивала „Трибека” в Ню Йорк по-късно този месец. Другата звезда в него е Кевин Спейси, който ще играе американския президент Ричърд Никсън, съобщава БГНЕС.