Христо Комарницки – един от последните мохикани на политическата карикатура у нас – отправи призив към Нова телевизия да спре да показва в ефир неговите карикатури. В сутрешния блок „Здравей, България“, където до сряда се излъчваха видео карикатурите на Чавдар Николов, а след това бяха заличени от всички сайтове на „Нова броудкастинг груп“ и „Нет инфо“, често показват и работите на Комарницки от последна страница на вестник „Сега“ в прегледа на печата.

"ЗАЛИЧАВАНЕТО" НА ЧАВДАР НИКОЛОВ ПРЕДИЗВИКА ПРОТЕСТ

НОВА СВАЛИ ВИДЕО КАРИКАТУРА С БОЙКО БОРИСОВ И ДИНКО

„Щом в ефира им няма място за карикатурите на Чавдар Николов, значи няма място и за моите“, каза пред „Площад Славейков“ Комарницки.

След излъчването на видео карикатурата „Свинска опашка vs Конска опашка“, осмиваща позицията на премиера Бойко Борисов относно ловците на мигранти по турската ни граница, договорът на Чавдар Николов с Нова и „Нет инфо“ бе прекратен. Мотивите са ниска ефективност на клиповете, иначе с хиляди и десетки хиляди импресии.

„Това е много тъжно и тревожно събитие – продължи Комарницки. – Може да ви прозвучи пресилено, но бих го оприличил на стрелба в редакцията на „Шарли Ебдо“. Да заличиш творчеството на един творец е равносилно на убийство. Варварски акт.“

За Комарницки най-тъжното е, че утре журналистите от Нова и останалите медии на „Нет инфо“ ще продължат да се кичат с надписи „Аз съм Шарли“ и прочие лицемерни прояви:

„Искам да попитам тези журналисти как от тук нататък ще продължат да търсят истината… Обяснението им с търсенето на търговски резултати от карикатури е абсурдно. Нелепо е журналистиката да бъде обвързвана с приходи и разходи. Ние не продаваме плодове и зеленчуци. Учудващо е, че все още няма реакция от Съюза на журналистите, от Съюза на художниците. Затъваме. Все повече…“

В петък Христо Комарницки ще присъства на протеста срещу свинщината с Чавдар Николов в петък в градинката пред „Кристал“.

Площад "Славейков"