Решението на президента Петро Порошенко да назначи за премиер Владимир Гройсман е самоубийство за Украйна, пише в. "Кориере дела сера".

Преди месец оставка подаде министърът на икономиката Айварас Абромавичюс. Той обясни решението си с невъзможността да извърши реформи в сектора поради корупцията.

След него бе уволнен главният прокурор Виктор Шокин. Той бе обвиняван, че помагта на олигарсите и корумпираните бизнесмени.

Сега пък се оттегли премиерът Арсений Яценюк. Напоследък той твърде остро се изказваше по адрес на продажните съдии и олигарсите. Към последната група спада и самият Порошенко.

ПОРОШЕНКО ТРЪГВА НА БОРБА С ОФШОРКИТЕ

В началото дори се говореше, че начело на правителството ще бъде назначена американската гражданка Наталия Яреско. Порошенко обаче предпочете предания му до смърт Гройсман. И се опита да успокои Запада, че новото правителство ще изпълни обещаните реформи.

Не трябва да се забравя обаче, че Международният валутен фонд (МВФ) вече забави предоставянето на Киев на кредитен транш в размер на 18 милиарда долара.

Владимир Гройсман съвсем не е този реформатор, за който се опитват да го представят, пише авторитетният швейцарски в. "Тан", като цитира украинския политолог Вадим Карасьов.

Президентът Порошенко явно иска на ключови постове да бъдат само негови протежета.

Преимуществото на новия премиер засега е само това, че той е протеже на Порошенко. Гройсман е опитен играч, но все още е далеч от популярността на "тримата украински тенори" - експремиерката Юлия Тимошенко, одеския губернатор Михаил Саакашвили и лидера на партия "Самопомощ" Андрий Садовий.

"Владимир Гройсман все още не може да намери политическия имидж, привлекателен за обикновените украинци", смята друг политолог Владимир Фесенко. - Цялата работа е, че Порошенко след дълго трудно съвместно съществуване с Яценюк реши да сложи на ключови постове свои хора."

Същевременно се говори, че в навечерието на назначаването си Гройсман се изправил срещу покровителя си. Причина били кандидатурите за министри на икономиката, финансите, енергетиката и здравеопазването. Така новият премиер демонстрирал първи признаци на политическа независимост. Явно той вече не иска да бъде просто креатура на Порошенко и да бъде камикадзе, което ще свърши мръсната работа и като се компрометира окончателно, ще се завърне в родната си Винница, където ще завърши кариерата си.

УКРАИНСКИЯТ ПРЕМИЕР ПОДАДЕ ОСТАВКА

Същевременно се наблюдава тревожната тенденция на завръщането във властта на елита отпреди Евромайдана, продължава "Тан". Реформаторката Наталия Яреско бе освободена от поста финансов министър. А на мястото й седна Александър Данилюк, който бе съветник на сваления и прогонен проруски президент Виктор Янукович.

Макар главният прокурор Шокин да бе уволнен заради заиграване с корумпирани бизнесмени и олигарси, говори се, че той ще бъде наследен от Юрий Луценко - "архитект" и лидер на партията Блок на Петро Порошенко (БПП). И тогава със сигурност ще има политизиране на съдилищата, смятат наблюдатели.

Украйна се връща назад съм корумпирана клика, пише в. "Тагес анцайгер". И Западът хич няма да е благосклонен към нея, колкото и да подкрепя страната срещу руската агресия.

Украинците вярваха, че Порошенко ще измъкне Украйна от кризата, ще се откаже от собствените си интереси в бизнеса, както обеща преди избирането му, и ще може да убеди другите икономически магнати, че след десетилетия грабежи интересите на народа трябва да бъдат поставени над всичко. С появата на правителството на Гройсман обаче тази надежда загива. Новият кабинет се състои от верни съратници на Порошенко и никой от тях не само че не е способен, но дори не е заинтересован да извърши промени в Украйна.

СЪВЕТНИК НА ИЗГОНЕНИЯ ПРЕЗИДЕНТ ЯНУКОВИЧ СТАНА ФИНАНСОВ МИНИСТЪР НА УКРАЙНА

Драматизмът на ставащото в страната е, че една малка клика продължава да я управлява в политиката и икономиката в името на собствените си интереси. Задкулисните договорки остават по-важни от благоденствието на държавата, заключава "Тагес анцайгер".

Може би единственият положителен факт от назначаването на евреина Владимир Гройсман за премиер ще бъде разбиването на мита за фашистката хунта в Украйна, коментират анализатори.