Предложил съм помощ на македонския президент Георге Иванов, заяви днес в Братислава президентът Росен Плевнелиев, но подчерта, че единственото решение на кризата в западната ни съседка е мирното.

"Аз съм отправил ясно послание към президента на Македония Георге Иванов на протегната ръка за помощ. Казали сме, че помощта и решението в Македония може да дойде тогава, когато се случат няколко много важни послания и действия“, заяви Плевнелиев.

Според него първа стъпка за Иванов е да събере всички политически сили колкото се може по-бързо и да излязат заедно с призив за отказ от насилие.

ЩУРМ И УНИЩОЖЕНИЕ НА ОФИСА НА ГЕОРГЕ ИВАНОВ - ПОМИЛВАЛ ПОЛИТИЦИ МАФИОТИ

Поредица от протести и сблъсъци между демонстранти и властта избухнаха преди дни в Скопие. Причината - президентът реши да даде амнистия в аванс на разследвани за корупция политици, бизнесмени и магистрати. Мотивът му е, че иска по-спокойна обстановка преди предсрочните избори. До тях се стигна след оставката на премиера Никола Груевски.

"България не само като държава съсед и приятел, но и България в качеството си на председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа може и иска да направи повече за решаването на проблема“, добави Плевнелиев.

СТАВА ЛИ ПО-НАПЕЧЕНО В МАКЕДОНИЯ? ПРЕЗИДЕНТЪТ НЕ СЕ ОТКАЗВА ОТ АМНИСТИЯТА

И каза още, че е предупредил Иванов, че обявената от него амнистия може да доведе до проблеми, защото хората очакват справедливост и борба с корупцията на най-високо ниво. Посъветвал го и да спазва Конституцията и върховенството на закона.