Цената на петрола на световните пазари рязко се понижи в понеделник, след като държавите производители от ОПЕК не постигнаха споразумение за замразяване на добива на нивото им от януари т. г.

Още в неделя след като срещата в Доха не доведе до резултат се очакваше такова развитие.

НЯМА СДЕЛКА В ДОХА - ПЕТРОЛЪТ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ ДА ПОЕВТИНЯВА

Фючърсите върху американския лек суров петрол се сринаха с 5,08 на сто до 38,31 долара за барел, докато тези за сорта Брент спаднаха с 4,66 на сто до 41,09 долара за барел.

Фючърсите върху петрола сорт Брент затвориха при цена от 43,10 долара за барел на борсата в Лондон в петък, като са поскъпнали с над 50% от достигнатото през януари 12-годишно дъно, предава CNBC.

Акциите на енергийните компании от Азия бяха подложени на силна разпродажба в азиатската борсова търговия, като цената на книжата на Santos се срина с 6,24 на сто, а тази на Oil Search падна с 4,08 на сто, докато Inpex се обезцени с 4,92 на сто. 

Дискусиите между държавите производители на петрол за обема на добива ще бъдат подновени най-рано след два месеца. Това на практика отваря възможност на спекулантите да пробват ново ценово дъно на суровината.