Премиерът Борисов хвърли голямата новина в студиото на бтв: Пеевски си отива, Пеевски напуска България. Предлагаме ви част първа от пълния текст на интервюто на Цветанка Ризова с министър-председателя.

Вие сте с извънредното студио на бТВ „Питай премиера“. Гост е премиерът Бойко Борисов. Като начало искам да кажа, че откакто обявихме преди два дена, че вие ще ни гостувате, получихме над 700 въпроса. Аз ще ви ги дам, за да ги прегледате. Вероятно на някои ще отговорите. Аз съм обобщила повечето от тях. Това е, разбира се, невъзможно всички да ви бъдат зададени, но някои от тях ще ви бъдат зададени. Първият ми въпрос е - в неделя на среща с актива на ГЕРБ казахте „ако докопам някой от вас за корупция, милост няма, пощада няма да има“. Сега кажете признавате ли, че корупцията е най-големият проблем на страната?

Дори и да е малък проблем, става винаги голям проблем. Така че наред с всички задачи, които имаме да вършим, трябва и тази задача да се свърши. Обществото и хората да знаят, че всеки, който се опита да пипа държавните пари, ще бъде санкциониран и наказан. Дето се вика това, което ставаше през последните 20 г., не може да става сега. И бях длъжен да предупредя първо партията, защото огромният брой кметове, министри, председатели на общински съвети, областни управители са от ГЕРБ или близки до ГЕРБ партии. Така че всички трябва да дадем личен пример и тогава да говорим за другите. 

Обаче казвате още, цитирам – подготвил съм доста изненади. Искам да ви предупредя внимавайте. Дни пък преди това казахте – аз ви моля да наблюдавате следващите седмици какво ще правят службите заедно с прокуратурата, когато започва да се разплита чорапът, говорехте и за защитени свидетели. Какво имахте предвид, господин Борисов?

В рамките на това, което мога да кажа, че не само правителството като такова, но и прокуратурата, и службите и всичките разследващи органи са много амбицирани да сложат ред в държавата. 

Вие знаете нещо повече, кажете?

Знам, защото такава ми е функцията и ми се докладват някои от операциите, по-важните. Но всички, които не очакваха, може би да им се случи това на ДАИ, видяха че пощада няма. Държавната агенция за бежанците, Фонд „Земеделие“. Трябва да ви кажа, че никой не би посмял и не е посмявал да бърка във Фонд „Земедлие“. Защото, първо, са европейски пари. И второ, са огромни разплащанията там. Но ние влязохме да проверим всеки един сигнал. И за радост действително вече като защитени свидетели много хора оттам дават… 

Откъде?

…от самия фонд, много сигнали дойдоха от хора, потърпевши, включително.

Къде ходят – в прокуратурата, при вас, къде?

При нас, нас в случая имам предвид службите – ДАНС, БОП, полиция и прокурорите, които във всяка една от тези операции са не само върховен господар, но участват активно от самото начало на разследването. Това може би даде много добър резултат в борбата с контрабандата. Защото преди всяка служба работи сама за себе си. „Митниците“ сами за себе си, данъчните - сами за себе си. След това отиват докладват на някои от прокурорите. Той когато има време го гледа. И става едно дълго, тягостно и на практика нямаше резултат. Когато обединихме в едно звено в БОП-а ДАНС, БОП, полиция, митничари, данъчни и наблюдаващи прокурори от самото начало по различните сектори – борба с контрабандата на захарни изделия, меса, горива, цигари, алкохол и се събраха над 3 милиарда миналата година, сега са повече доста.

Ще говорим конкретно за тези неща. Обаче не намирате ли за неуместно вие да знаете за разработки на прокуратурата? Тя все пак не е подчинена още на изпълнителната власт и мнозина юристи изключително са озадачени.

Много грешно разсъждавате.

Как грешно? Има разделение на властите у нас.

Когато прокурорите си повдигат обвинения и когато се самосезират или са сезирани от други органи, си работят абсолютно самостоятелно. Когато ДАНС, която ми е пряко подчинена, директорът докладва това, което се прави или шефът на данъчните служби, или шефът на „Митниците“, няма как аз да не знам. И затова, като се знае, че имам доста опит в разкриването на такива престъпления, мисля че доста добре се справиха всички. Така че в това отношение ние не можем да минем без прокурорите.

Най-вероятно, но също така юристи казват, че са изключително неуместни тези срещи, които правите с главния прокурор всяка сряда, например.

Защо?

Защото изглежда, че се отчита при вас главният прокурор.

На тези срещи присъстват госпожа Румяна Бъчварова, Влади Горанов, Катя Захариева, правосъдният министър, началниците на всички служби в МВР, на ДАНС, на „Митниците“, на данъчните. Те влизат всички заедно и излизат всички заедно. Така че аз знам вашите юристи, за какво говорите. Да бяха се стегнали те по времето на правителствата на СДС, на кой ли не, когато още Косьо Самоковеца, Доктора вилнееха из България. Тогава да даваха акъл. Не виждам нищо страшно и толкова…

Премиерът и главният прокурор да си се срещат.

В рамките на 20 души на съвещание всяка сряда. И да дава резултат. 

Дава ли резултат, господин Борисов? Кой е осъден, какви са толкова пък резултатите? Нека да поговорим.

Резултатите са огромните приходи, които дойдоха в бюджета и затова толкова пари се раздадоха за социални дейности, за строителство, за какво ли не. Огромни пари. Само за пенсионерите по милион и триста хиляди души на празник – Великден или Коледа заминават по над 50 милиона. Кое правителство досега на всеки Великден и на всяка Коледа вече четвърти път за този Великден, защото вече сме ги дали парите над 50 милиона, си го е позволявало? И това е естествено от добрите приходи. Това са добрите резултати.

Хората очакват реални действия.

То това са реалните действия.

БОРИСОВ: ПЕЕВСКИ СИ ОТИВА, НАПУСКА БЪЛГАРИЯ