Черните дупки не са черни, както се описват, и въпреки че светлината не може да избяга от тях, може би има изход – потенциално чрез портал към друга вселена. Това бе основната теза на лекция на проф. Стивън Хокинг, изнесена в понеделник в университета в Харвард. В момента легендарният физик е в Съединените щати, за да се включи в основаването на център за изследване на черните дупки.

В препълнената университетска зала Хокинг говореше чрез познатия си компютърен глас – с продължителни паузи, накъсани от комбинация от шеги и дълбокомислени прозрения за вселената, разказва „Бостън Глоуб“.

„Черните дупки не са вечните затвори, за които ги смятахме някога. Нещата могат да излязат от черна дупка, както назад, така и може би към друга вселена – каза Хокинг и се пошегува: – Така че ако се чувствате в черна дупка, не се отказвайте. Има път навън.“

Лекцията на физика продължи около час, като в част от нея се припомни и историята на разбиранията на учените за черните дупки, за които се смята, че най-често се образуват, когато масивна звезда изчерпи ядрения си запас и се свие под собствената си гравитация.

Хокинг обясни, че му е отнело много години да заключи, че черните дупки съществуват, като отбеляза, че в това се е съмнявал Алберт Айнщайн.

„Черните дупки са по-странни от всяко нещо във въображението на научно-фантастичните писатели, но те са категоричен научен факт.“

Хокинг допусна, че е възможно черните дупки да са масивни колкото разстоянието от Слънцето до Юпитер, който е с диаметър около 1,6 милиарда километра. Но отбеляза също, че е възможно да са относително дребни, с размера на планина.

Също така е възможно за човека да създаде миниатюрни черни дупки, както учени са експериментирали с ускорителя на елементарни частици в ЦЕРН. Ако изследователите успеят да създадат черна дупка, пошегува се Хокинг, той трябва да спечели Нобелова награда.

В момента физикът се е съсредоточил върху това да разбере една от продължителните мистерии около черните дупки – какво се случва с материята, която бъде всмукана в тях. Оказва се, че той вече не вярва, че тя бива унищожена.

„Това е като да изгориш енциклопедия – обясни Хокинг. – Информацията не е загубена, ако запазиш всичките останки и пепел. Но е трудна за разчитане.“

Според него е възможно материята да е запратена в друга вселена, като по този начин изглежда, че тя е изчезнала от нашата.

„Въпреки че жадувам да летя в космоса, не бих опитал това“, пошегува се отново той.

Физикът добави също, че черните дупки са „най-ефективните харддискове във вселената“:

„Точно как те могат да съхраняват толкова много информация е една от най-големите мистерии, по чието разкриване упорито работим“.

След края на лекцията Стивън Хокинг отговаря и на въпроси. В един от тях той бе попитан за плановете си, обявени наскоро, за изпращането на малки космически кораби към Алфа Кентавър, най-близката звезда до нашето Слънце. Идеята на изследователите е да използват лазери от Земята, за да ускорят апарати с размера на айфон, които да се движат със скорост 20% от тази на светлината – и така да достигнат до целта си след около 20 години.

Хокинг отбеляза, че на човечеството все още предстои на открие близка до нашата планета, която може да обезпечи съществуването му.

„За да намерим нещо като Земята, трябва смело да тръгнем към звездите“, каза той.

ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ