Няма да има активна регистрация за изборите, решиха депутатите по време на второто четене на промените в Изборния кодекс днес. Предложението е на Реформаторския блок и бе очаквано отхвърлен както от опозицията, така и от партньорите на Блока в управлението.

"Мнозинството на статуквото остави един милион „мъртви души“ в избирателните списъци", каза Димитър Делчев от РБ.

ПОСЛЕДНО: РЕФЕРЕНДУМЪТ - ПРЕЗ ЮЛИ, ЗАБЪРЗВАТ ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ

Идеята предполага да се изчистят напълно списъците, и да се налага да се регистрираме всеки път преди вота - онлайн или физически в общината. САЩ са много известни с тази си практика.

Първо се завъртя шумен спор около предложението на Георги Анастасов от БСП, който предлагаше регистрацията да се извършва с уникален идентификационен номер - УИН. Въпреки пламенното повтаряне, той обобщи идеята си още с първото изречение:

"Да елиминираме мъртвите души, едно картонче, струва 1 стотинка, и да не се използва ЕГН-то."

71 гласуваха против неговото предложение, 33-ма се въздържаха, подкрепиха го едва 8.

БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА ЩЕ ГЛАСУВАТ САМО В КОНСУЛСТВА И ПОСОЛСТВА

Преди гласуването на активната регистрация Делчев, който е и член на правната комисия, и един от вносителите, каза:

"В тази зала 2/3 че и повече от парламентарните групи или са подкрепяли, или са предлагали активната регистрация, затова гласуванията будят най-малко странност и разочарование у РБ. Ние се надявахме този изборен кодекс да изчисти много от пороците и манипулациите на изборния процес, и активната регистрация бе един начин."

НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ ЦЕЛТА ИМ НЕ Е ДА ГЛАСУВАМЕ?

Той коментира и предложението на ПФ за пасивна дерегистрация - да бъдеш отписван от списъците, когато не гласуваш.

"Пасивната дерегистрация не е никакво решаване на проблема с „мъртвите души“, тъй като се извършва след като от тяхно име вече е гласувано, така мнозинството на статуквото остави един милион „мъртви души“ в избирателните списъци", поясни още Делчев.

По време на гласуването Цецка Цачева прекъсна заседанието и поиска подкрепа за извънредно заседание във вторник, което бе прието с едва няколко гласа против.

Заседанието приключи малко преди 14 ч, като за последните два дена бяха разгледани едва 30 от 203-те параграфа.

ИЗБОРНИЯТ ЗАКОН НА АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ - ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ